6 vrouwelijke auteurs met een podcast

Je hebt niet altijd zin om te lezen. Of je bent op zoek naar inspiratie voor nieuwe boeken, zonder dat je meteen een boek wil kopen. Dan is een podcast een mooie manier om kennis te maken met vrouwelijke auteurs, hun ideeën en hun boeken. We zetten 6 vrouwelijke auteurs met een eigen podcast op een rijtje. Plus een bonus met podcasts over zakelijke boeken!

1. De eeuw van de vrouw - Suzanna Jansen en Rachel van de Pol

In haar boek  'De omwenteling' beschrijft Suzanna Jansen de verandering van de positie van de vrouw in de afgelopen eeuw. Daarbij behandelt ze verschillende perspectieven, waarbij de arbeidspositie van de vrouw ook een belangrijk thema is. In de podcast 'De eeuw van de vrouw' onderzoekt Jansen samen met Rachel van de Pol welke invloed deze geschiedenis tegenwoordig nog heeft.

De podcast bestaat uit 6 afleveringen met ieder een thema. Elke aflevering start met een verwijzing naar en fragment uit het boek. Vervolgens bespreken Jansen en Van de Pol onderling hun eigen ervaringen en (wetenschappelijk) onderzoek over het thema. Per aflevering komen experts aan het woord. Hierdoor is de podcast echt een verdere verdieping op de thema's uit het boek en de impact van die thema's op ons huidige leven.

2. Dare to lead - Brené Brown

In haar boek 'Dare to Lead' analyseert hoogleraar Brené Brown de moed die nodig is om de leiding te nemen. Ze heeft oog voor de uitdagingen waar leiders tegenaan lopen en de risico's waar ze mee om moeten leren gaan. Haar podcast 'Dare  to Lead' gaat verder waar het boek stopt. Hier interviewt Brown leiders, organisatieveranderaars en rebellen die binnen organisaties die risico's niet uit de weg gaan.

Elke aflevering is een interview met een expert over een bepaald thema. Dit gaat verder dan leiderschap in het bedrijfsleven, er zijn ook afleveringen over persoonlijke relaties bijvoorbeeld. De podcast-serie werd opgenomen tussen 2020 en 2022. Sommige afleveringen richten zich sterk op de impact van corona, waardoor het wat gedateerd overkomt. Gezien de hoeveelheid afleveringen zit er voor iedereen wel iets tussen. Let op: de voertaal in de podcast is Engels.

3. Innovatie Wasstraat - Kim Spinder

'Het kleine innovatieboek' biedt een methodiek en praktische adviezen voor meer innovatie binnen organisaties. Innovatie is - zeker voor grote organisaties - een hele opgave. In het boek komen experts en veranderaars binnen organisaties aan het woord. In haar podcast zet Kim Spinder dit gesprek voort.

De experts vertellen in de podcast hoe zij innovatie realiseren binnen hun organisatie. Doordat Spinder inmiddels meer dan 125 experts interviewde, zit er voor iedereen wel een organisatie tussen die lijkt op de organisatie waar je zelf werkt. De naam van de podcast - Innovatie Wasstraat - slaat op de 'wasstraat' waar elke organisatie doorheen moet om weer innovatief te worden. Spinder produceert geregeld nieuwe afleveringen, dus een tip om de podcast in de gaten te blijven houden.

4. WinWinst - Femke Hogema

Femke Hogema schreef verschillende boeken over ondernemen en financiën, o.a. het boek 'Ondernemen in crisistijd'. Ze richt zich op het financieel gezond en winstgevend krijgen en houden van ondernemingen. Daarnaast werkte ze als financieel coach. Het thema van de podcast is daarom niet verrassend: Winst.

De podcast Winwinst inspireert ondernemers over geld, ondernemen en mindset. Toch is de podcast niet alleen geschikt voor ondernemers. Iedereen die deze onderwerpen interessant vindt of er in het werk mee te maken krijgt, kan de adviezen natuurlijk gebruiken. Hogema gebruikt niet alleen haar eigen kennis en ervaring, maar gaat in veel afleveringen in gesprek met een ondernemer of (financieel) professional.

5. The Mel Robbins Podcast - Mel Robbins

Van totaal andere orde is 'The Mel Robbins Podcast'. Mel Robbins is auteur van verschillende boeken, waaronder 'The High 5 Habbit'. In haar werk richt ze zich op de mindset die nodig is om alles uit het leven te halen. Haar boeken zijn duidelijk gebaseerd op de Amerikaanse self-help cultuur en dat zie je ook terug in haar podcast.

Robbins' podcast afleveringen richten zich op mindset. Per aflevering geeft ze adviezen over hoe je je leven kan veranderen, gelukkiger wordt en je motivatie verbetert. Robbins is vooral zelf aan het woord. De afleveringen kan je zien als een opkikker voor je dag. Je moet er wel een beetje van houden. Let op: de voertaal van de podcast is Engels.

6. De oudste dochter podcast - Aukje Borghuis

Je positie in je gezin bepaalt voor een deel hoe je in je leven en in je werk functioneert. Hoe dit werkt voor oudste dochters onderzocht en beschreef Aukje Borghuis in haar boek 'Het verborgen leiderschap van oudste dochters' Volgens Borghuis dragen oudste dochters makkelijk veel verantwoordelijkheid en zijn zij leiders zonder dat ze dit zelf altijd beseffen.

In de podcast 'De oudste dochter' verkent Borghuis de thema's uit haar boek verder. Per aflevering behandelt ze kort bepaald gedrag, de impact op relaties of interviewt ze een oudste dochter over de betekenis van die positie in haar leven. Veel afleveringen zijn erg kort, waardoor je ze ook als een 'kick-start' van je dag kan luisteren. De interviews zijn langer en gaan dieper op een thema in.

Bonus: podcasts over zakelijke boeken

Over zakelijke boeken van vrouwelijke auteurs luisteren doe je niet alleen in hun eigen podcasts. Er zijn ook podcasts met als thema 'zakelijke boeken'. Je moet vaak wel even zoeken tussen de afleveringen: ook binnen de podcasts komen vooral boeken van mannelijke auteurs aan bod. Gelukkig is er genoeg te vinden, met een klein beetje inspanning. En luister de afleveringen vooral, zodat de makers zien dat afleveringen over vrouwelijke auteurs veel publiek aantrekken:

  • De boekenpraktijk - Managementboek.nl: In deze serie podcasts komt per aflevering een auteur van een zakelijk boek aan het woord. De podcast richt zich op nieuw verschenen boeken en is daarom altijd actueel. Vrouwelijke auteurs die eerder te gast waren, zijn o.a. Aukje Borghuis, Anke Siegers en Elleke van Gelder
  • Boom Management - Boom management: De podcast behandelt de thema's Managament, Leiderschap, Veranderkunde, Innovatie en Duurzaamheid. Naast auteurs zijn ook sprekers te gast, dus niet elke aflevering gaat over een boek. Veel afleveringen wel. Vrouwelijke auteurs die te gast waren, zijn o.a. Danielle Braun, Manon de Caluwé en Karin Derksen
  • Boekenhelden podcast - Advertising Heroes: Elke aflevering van de Boekenhelden podcast is een boekbespreking of een interview met een auteur. De thema's van deze podcast zijn marketing, management en zelfontwikkeling. Vrouwelijke auteurs die eerder te gast waren, zijn o.a. Anne Brouwer, Femke Hogema en Charlotte Meindersma

Heb je zelf een podcast gerelateerd op zakelijke boeken? Of heb je een goede podcast-tip voor onze redactie? Deel die dan hieronder in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *