In de top van het bedrijfsleven zijn meer mannen dan vrouwen. Net als in veel bedrijfssectoren: de bouw, de techniek of de financiële sector bijvoorbeeld. Vrouwen die door willen groeien of überhaupt in die sectoren willen werken, zijn vaak de enige of één van de weinige in hun organisatie of afdeling. Lastig of in ieder geval iets om bij stil te staan. Daarom verzamelden we 10 boeken die gaan over vrouw zijn in een mannenwereld.
1. Invisible Women - Caroline Criado Pérez
De wereld is gemaakt door en voor mannen, dat is het statement in het boek 'Invisible women' van Caroline Criado Pérez. Dat baseert ze niet op haar eigen beleving of ervaring. Ze baseert haar statement en haar hele boek op uitgebreide data-analyses van over de hele wereld. En ze vindt bewijs in bijna elk aspect van ons dagelijkse leven: het verkeer, de gezondheidszorg, de politiek en ons werk.
Het boek van Pérez is geen handboek om te leren hoe je je moet gedragen in een mannenwereld. Meer een onderbouwing van waarom onze wereld toch vooral een mannenwereld is. Het opent vooral je ogen van hoeveel mannen eigenlijk bepalen (of bepaald hebben). Lees er hier meer over.
2. Brave, not perfect - Reshma Saujani
Anders dan Pérez richt Resjma Saujani zich meer op het gedrag van vrouwen. Zij constateert dat vrouwen door hoe ze opgevoed worden en behandeld worden, niet genoeg durven. Ze zijn te veel bezig om te voldoen aan het perfecte plaatje. En te weinig met wat ze zelf eigenlijk willen en risico's nemen om dat te bereiken. Daarom roept ze op om vooral moedig te zijn en niet bang om te falen.
Dit boek heeft hele praktische tips om daarmee aan de slag te gaan. Van zelf de sleepdienst bellen als je langs de weg staat, tot eens proberen expres iets verkeerd te doen. Allemaal dingen waarmee je je eigen tolerantie voor falen en ongemakkelijk voelen kan oprekken. Het geeft iets minder advies over hoe je in de mannenwereld succesvol wordt. Lees er hier meer over.
3. Lean in - Sheryl Sandberg
Gelukkig zijn er genoeg vrouwen die al succesvol zijn geworden in een mannenwereld om ons te vertellen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Een klassieker in dit genre is 'Lean In' van voormalig Google- en Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg. In dit boek besteed ze ook aandacht aan meer moed tonen. Ze voegt daar praktische tips aan toe over hoe je je het beste kan gedragen als je de top van het bedrijfsleven wil bereiken.
Er is veel kritiek op haar boek geweest. Sandberg zou te veel verantwoordelijkheid bij de vrouwen zelf neerleggen en te weinig oog hebben voor de systematische problemen waar vrouwen mee te maken hebben. Aan de andere kant: wat praktische adviezen wat je kan doen om je doel te bereiken, blijkbaar was daar ook behoefte aan. Lees er hier meer over.
4. Feminist Fight Club - Jessica Benett
Te veel nadruk op de problemen in het systeem waar vrouwen mee te maken hebben, leidt soms tot het beeld dat feministen mannenhater zijn. En als je de titel van het boek van Jessica Benett moet geloven, zou dat bijna waar kunnen zijn. Benett levert in haar boek een waar manifest over hoe vrouwen zich kunnen verzetten tegen deze systematische problemen, ze kunnen omzeilen en elkaar daarbij kunnen helpen.
Natuurlijk is Jessica Benett geen mannenhater (welke feminist wel?). Sterker nog: ze roept mannen op om zich ook bewust te zijn van de problemen waar vrouwen tegenaan helpen. En geeft toe dat ze makkelijker op te lossen zijn, als mannen en vrouwen daar aan samen werken. Lees er hier meer over.
5. Vrouwen zijn gelijk aan mannen - Jessica de Jong
Natuurlijk zijn er ook genoeg Nederlandse boeken geschreven over vrouw zijn in een mannenwereld. Een boek dat zich vooral richt op de top van het bedrijfsleven is 'Vrouwen zijn gelijk aan mannen' van Jessica de Jong. De ondertitel 'behalve in de directiekamer' spreekt voor zich: die gelijkheid is er nog niet in de top. De Jong analyseert hoe dat komt en ook wat we er tegen kunnen doen.
Anders dan de boeken hierboven, richt ze zich meer op de rol van de politiek in dit vraagstuk. Vrouwen kunnen stappen nemen, maar er moet vooral aandacht zijn in de politiek. En bij de organisaties zelf, die met bewezen interventies de ongelijkheid kunnen verkleinen. Lees er hier meer over.
6. De omwenteling - Suzanna Jansen
Je weet pas waar je naartoe gaat, als je weet waar je vandaan komt. In haar boek 'De omwenteling' behandelt Suzanna Jansen de enorme veranderingen in de positie van de vrouw in de afgelopen eeuw. Te beginnen met het kiesrecht, tot de veranderende rolverdeling in het huishouden. Nooit veranderde het leven van vrouwen zo ingrijpend als in de afgelopen 100 jaar.
Jansen laat je van de ene verbazing in de andere vallen met het besef dat de rechten van vrouwen nog maar kort geleden enorm beperkt werden door wetgeving, sociale normen of onderlinge verhoudingen. Een prachtig boek met een historisch perspectief en een oproep om de verandering door te zetten. Lees er hier meer over.
7. Women in Tech - Laurence Jacobs
Als er één sector is waar vrouwen onder vertegenwoordigd zijn, is het de tech sector. Laurence Jacobs beschrijft in haar boek de harde feiten over de representatie van vrouwen, maakt een pakkende analyse van de oorzaken en biedt bedrijven én vrouwen zelf praktische handvatten om daar iets aan te doen.
Het boek is in de uitwerking vooral gericht op België, maar vanwege het brede perspectief op met name het onderzoek en de praktische adviezen overal in de Westerse wereld toepasbaar. Jacobs heeft naast de achterstand van vrouwen ook oog voor andere minder gerepresenteerde groepen. Lees er hier meer over.
8. Topvrouw in 7 stappen - Annette Onrust
Een boek dat zich vooral richt op de praktische stappen die vrouwen zelf kunnen nemen om door te groeien in het bedrijfsleven is 'Topvrouw in 7 stappen' van Annette Onrust. Haar achtergrond als coach vind je duidelijk terug in dit boek. Ze richt zich op het begeleiden van vrouwen in hun loopbaan en biedt daarmee simpele - maar niet eenvoudige - adviezen om meer uit je carrière te halen.
Behalve praktische tips roept Onrust vrouwen in de top van het bedrijfsleven ook op om zich in te zetten voor de doorgroei van vrouwelijk talent in hun organisatie. Zo ondersteunen we samen een betere vertegenwoordiging van vrouwen en maken we samen de ambitie van meer vrouwen waar. Lees er hier meer over.
9. Waarom vrouwen minder verdienen - Sophie van Gool
Econoom Sophie van Gool neemt je in haar boek 'Waarom vrouwen minder verdienen' mee in de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de mythes en meningen die het debat in de weg zitten. Daarnaast biedt ze adviezen voor zowel bedrijven als voor werknemers die iets aan de loonkloof willen doen.
In haar boek richt Sophie van Gool zich ook tegen de window-dressing van veel organisaties. Wel voor de bühne diversiteit prediken, maar geen echte maatregelen nemen voor gelijke beloning. Ze prikt daar genadeloos doorheen. Van dit boek hebben we nog geen recensie geschreven. Meer informatie over Sophie van Gool en haar boek vind je op haar website.
10. Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) - Lynn Berger
Vrouwen werken meer uren dan mannen. Alleen een groot gedeelte van deze uren zijn onbetaald werk. Zorgtaken en huishoudelijk werk worden voor het overgrote deel uitgevoerd door vrouwen. Ook als een hetero-koppel beiden fulltime werken. De onderwaardering van dit werk leidt in de Nederlandse maatschappij tot onnodige achterstelling.
Het is trouwens niet zo dat alleen vrouwen onbetaald werk verrichten. Lynn Berger richt zich in haar betoog op al het onbetaalde - ondergewaardeerde - werk dat binnen onze samenleving als vanzelfsprekend wordt gezien. Van dit boek hebben we nog geen recensie geschreven. Meer informatie over Lynn Berger en haar boek vind je op de website van De Correspondent.
Heb je zelf een goede tip voor een boek over vrouw zijn in een mannenwereld? Deel die vooral in een reactie onder dit bericht!
Hoi, je had al aangeboden om een publicatie van mijn boek "Datagedreven werken in de praktijk" ook hier te publiceren. Super aanbod en ja, dat kan ik alleen met twee handen aangrijpen. Hoe is dit mogelijk te maken? Succes met je nieuwe uitdaging overigens! Groetjes Mieke
Hi Mieke,
wat leuk dat je de site gevonden hebt. Ik stuur je even een directe mail, dan spreken we iets af!