Recensie: Lean in - Sheryl Sandberg

'Lean In: Vrouwen, werk en de weg naar succes' is inmiddels een echte klassieker onder de boeken over vrouwelijk leiderschap en vrouwelijke ongelijkheid op de werkvloer. Het is door niemand minder geschreven dan Sheryl Sandberg, de COO van Facebook en voorheen werkzaam bij Google. Ze beschrijft hoe vrouwen meer leiderschapsrollen kunnen vervullen en succesvol kunnen zijn in het bedrijfsleven.

De genderkloof op de werkvloer

Sandberg begint met het beschrijven van de genderkloof op de werkvloer en stelt dat vrouwen vaak ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies. Ze beschrijft hoe vrouwen zichzelf vaak terughoudend opstellen in de werkplek, omdat ze bang zijn als bazig of arrogant te worden gezien. Sandberg pleit ervoor dat vrouwen meer leiderschap moeten tonen en zichzelf moeten opwerpen voor leidinggevende functies.

Praktische tips voor vrouwelijke leiders

Vervolgens geeft ze een aantal praktische tips voor vrouwen om meer leiderschap te tonen. Een belangrijke tip is om jezelf niet klein te maken en je successen te vieren. Vrouwen zijn vaak terughoudend om hun eigen prestaties te benadrukken, terwijl mannen dit vaak makkelijk doen. Sandberg moedigt vrouwen aan om hun successen te vieren en trots te zijn op hun werk.

Een andere belangrijke tip is om een mentor te zoeken. Sandberg beschrijft hoe mentoren kunnen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het verkrijgen van inzicht in de zakelijke wereld. Het is belangrijk om een mentor te vinden die de vaardigheden heeft die je zelf wilt ontwikkelen en die je kan helpen bij het bereiken van je doelen. Een mentor vinden is alleen nog niet zo makkelijk als vrouw, en daarom geeft ze wat tips om dat toch voor elkaar te krijgen.

Bij leiderschap hoort een netwerk

In het boek komt ook het belang van het opbouwen van een netwerk naar voren. Vrouwen zijn vaak terughoudend om te netwerken, omdat ze zich daar ongemakkelijk bij voelen. Sandberg stelt dat het belangrijk is om jezelf uit te dagen en te netwerken met andere professionals in je vakgebied. Het opbouwen van een netwerk kan helpen bij het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden en het ontwikkelen van vaardigheden.

Bewaak de balans tussen privé en zakelijk

Een belangrijk onderwerp in het boek is de balans tussen werk en privéleven. Ze beschrijft hoe vrouwen vaak het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun carrière en hun gezin. Sandberg stelt dat het belangrijk is om keuzes te maken die passen bij je eigen leven en om een partner te vinden die je steunt in je carrière. Maar als je leest wat zij zelf allemaal moet doen om die twee te combineren, dan wordt wel duidelijk dat het zo makkelijk nog niet is. Zeker als je een partner hebt die ook een uitdagende baan hebt. Enig verschil is dat je de worsteling dan in ieder geval kan delen.

Mannen spelen een cruciale rol bij diversiteit

Volgens het boek hebben mannen een belangrijke rol in het bevorderen van gelijkheid op de werkvloer. Sandberg stelt dat mannen ook een rol hebben om de genderkloof te dichten. Mannen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bevorderen van gelijke kansen voor vrouwen door vrouwen aan te moedigen om leiderschap te tonen en hun prestaties te benadrukken. Dat kan klein (steun eens een vrouw die een idee naar voren brengt in een overleg) of groot (zorg dat je in je eigen team een goede afspiegeling van mannen en vrouwen hebt).

Promoot jezelf, schaamteloos!

Sandberg besluit het boek met de boodschap dat vrouwen zichzelf moeten opwerpen voor leidinggevende functies en moeten streven naar succes in de zakenwereld. Ze moedigt vrouwen aan om hun eigen prestaties te benadrukken, een mentor te zoeken, een netwerk op te bouwen en keuzes te maken die passen bij hun eigen leven. En zorg dat anderen weten wat je wil, wat je doet en dat je klaar staat als de kansen langskomen. Een flinke opgave, maar verdergroeien in het bedrijfsleven vraagt ook veel. Een topvrouw als Sandberg weet dat. Hoewel haar hele boek erg Amerikaans aandoet, zijn de lessen zeker toepasbaar. Ook als je niet COO van Facebook wil worden.

'Lean in' is te koop bij managementboek.nl

Geen zin in lezen, wel in de lessen van Sheryl Sandberg. Bekijk haar Ted Talk.

Over Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg is een Amerikaanse zakenvrouw in de tech-industrie. Ze was werkzaam in topfuncties bij Google, Facebook en Meta. Sinds augustus 2022 is niet meer bezig met de operatie, maar nog wel boardmember van Meta. Ze schreef verschillende boeken over de rol van vrouwen in het bedrijfsleven.

Meer informatie vind je op haar Wikipedia-pagina

DDisclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *