Recensie: Topvrouw in 7 stappen - Annette Onrust

De titel 'Topvrouw in 7 stappen' doet vermoeden dat dit een zelfhulpboek is voor vrouwen die door willen groeien naar de top. En hoewel Annette Onrust dat niet nastreeft, is dat ook wel een beetje zo. Maar dit boek alleen als een zelfhulpboek zien, daarmee doe je haar echt te kort. Annette Onrust is een voorvechter van vrouwenrechten en laat in dit boek zien wat vrouwen zelf kunnen doen om hun promotiekansen te vergroten.

7 stappen op weg naar de top: simpel maar niet eenvoudig

Dat doet ze door simpele handvatten te geven, waar je als vrouw mee aan de slag kan om meer uit je loopbaan te halen. Simpel, maar niet eenvoudig. Veel van de stappen gaan over meer inzicht krijgen in jezelf of zaken oppakken die voor veel vrouwen buiten hun comfortzone liggen.

Daar ligt precies het probleem, volgens dit boek. Natuurlijk zijn er zaken in het bedrijfsleven die vrouwen systematisch minder kansen geven. Maar vrouwen moeten zelf ook de handschoen oppakken: zichzelf goed in de ogen kijken wat ze kunnen en moeten aanpakken om hun weg naar de top vorm te geven.

7 stappen in een notendop

Om je alvast een voorproefje te geven van wat er volgens Annette Onrust moet gebeuren, hierbij een samenvatting van de 7 stappen die zij beschrijft:

  1. Ontdek je kracht: om je als leider te ontwikkelen, heb je inzicht nodig in waar je voor staat en wat jouw kracht is.
  2. Bepaal je koers: De weg naar de top bestaat uit keuzes maken en duidelijk gaan voor je ambities.
  3. Tackel beren op je weg: Op je weg naar de top ga je obstakels tegenkomen: obstakels in jezelf en in je omgeving. Leer hier mee om te gaan en ze overwinnen.
  4. In balans: Je zakelijke ambities combineren met je persoonlijke ambities, zoals een gezin, vraagt om aandacht. Zorg dat je energie in balans is, zodat je jezelf niet voorbij loopt.
  5. Zorg voor impact: Hoe hoger je in een organisatie komt, hoe meer het gaat om de impact die je maakt. Leer autoriteit uitstralen, zonder dat je je empathie verliest.
  6. Laat jezelf zien: De inhoud van je werk is belangrijk, maar niet vanzelfsprekend zichtbaar. Werk er aan dat jouw werk en resultaten bekend zijn, zodat je de waardering en erkenning krijgt die je verdient.
  7. Oefen invloed uit: Impact hebben gaat niet alleen over het juiste antwoord hebben, maar juist ook over aan tafel zitten en zorgen dat je gehoord wordt.

Bij alle stappen heeft Annette Onrust ervaringsverhalen van andere vrouwen opgenomen. Daardoor worden de soms abstracte termen en acties makkelijk te begrijpen en kan je ze verbinden aan je eigen praktijk. Daarnaast staan er bij elke stap meerdere oefeningen om zelf te doen. Eigenlijk zoals een (business) coach je begeleidt. Een hele toegankelijke manier om te kijken op welke punten je nog hulp kan gebruiken in jouw weg naar de top.

Het verschil maken aan de top

Naast de 7 stappen die in de titel van het boek stonden, vind je in het boek nog een tweede deel. Deze hoofdstukken gaan over het verschil maken aan de top. Het verschil maken, juist doordat jij als vrouw een ander perspectief inbrengt. En ook het verschil maken doordat je de deur open zet voor meer diversiteit in je organisatie. Annette Onrust leert je hoe je een team kan samenstellen dat bijdraagt aan de doelen van je organisatie en toekomstbestendig is.

Als je eenmaal in de top van je organisatie zit, kan je het verschil maken voor anderen die dezelfde ambitie hebben. Vaak gaan we er vanuit dat vrouwen zich dat wel beseffen, maar in de praktijk is het best lastig om én jezelf te handhaven en ontwikkelen én ook nog te denken aan de mensen die jij vanuit je nieuwe rol verder kan helpen. Mooi om te zien dat Annette Onrust ook op dit vlak praktische adviezen geeft, bijvoorbeeld hoe je als sponsor, coach of mentor een jong talent begeleidt.

Dus ben je op zoek naar een boek met praktische tips om je carrière vooruit te helpen, dan is dit boek zeker een aanrader. Je koopt het bij managementboek.nl

Over Annette Onrust

Annette Onrust is naast auteur ook spreker, trainer en coach. Zij richt zich op het inspireren en begeleiden van vrouwen richting de top van het bedrijfsleven. Ze is ook oprichter van Roundtable Topvrouwen, een professioneel netwerk dat vrouwelijke leiders uit verschillende organisaties verbindt.

Meer over Annette Onrust vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *