Recensie: Invisible women - Caroline Criado Pérez

De wereld is gemaakt door en voor mannen. Dat is geen feministisch standpunt, dat is een feit. Of het nu gaat om medicijnen, leerstof of apparaten: bij bijna alles wat we als mensheid maken, is de gemiddelde man het uitgangspunt. Dat heeft invloed op werk en het zakenleven. Daarover gaat het wetenschappelijke boek van Caroline Criado Pérez.

Wetenschappelijk, maar zeker niet saai of langdradig. Haar boek is toegankelijk en makkelijk te volgen. Het enige nadeel is dat er zo ontzettend veel voorbeelden zijn, dat het soms een herhaling van zetten is. Steeds maar weer wordt duidelijk dat het vrouwelijke lichaam, de situatie van vrouwen of de manier van werken van vrouwen niet is meegenomen in hoe de wereld om ons heen is vorm gegeven.

Genderongelijkheid in de moderne wereld

Caroline Criado Perez onderzoekt de genderongelijkheid in de moderne wereld. Het boek onderzoekt de manier waarop vrouwen vaak over het hoofd worden gezien in wetenschap, technologie, gezondheidszorg, openbare ruimte en zelfs in het design van dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Ze toont aan hoe de wereld om ons heen is ontworpen voor mannen en hoe vrouwen hierdoor vaak worden benadeeld. Ze benadrukt dat de standaard maatvoering van bijvoorbeeld autostoelen, kleding en gereedschap is gebaseerd op het lichaam van een man, waardoor vrouwen vaak ongemak en zelfs letsel ervaren.

Van medicijnen tot de arbeidsmarkt

Ook onderzoekt ze hoe vrouwen vaak worden genegeerd in medisch onderzoek, waardoor ziektes en aandoeningen bij vrouwen soms moeilijk te diagnosticeren en te behandelen zijn. Dit komt doordat medische onderzoeken vaak alleen op mannen worden uitgevoerd, terwijl vrouwen biologisch gezien anders kunnen reageren op medicijnen en behandelingen.

Criado Perez belicht ook de genderongelijkheid in de arbeidsmarkt, waar vrouwen vaak minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Ze wijst op het feit dat vrouwen vaak verantwoordelijk zijn voor de zorg voor kinderen en ouders, wat hun carrièrekansen en financiële onafhankelijkheid beperkt.

Het boek toont verder aan hoe vrouwen in het dagelijkse leven worden geconfronteerd met seksisme en genderstereotypen, van alledaagse reclame tot de manier waarop ze worden behandeld in de gezondheidszorg.

Meer aandacht voor inclusieve benadering

Het boek pleit voor meer aandacht voor gendergelijkheid in alle aspecten van het leven, van wetenschappelijk onderzoek tot stadsplanning en ontwerp van alledaagse voorwerpen. Zo benadrukt het dat het niet alleen belangrijk is om te kijken naar de specifieke behoeften en ervaringen van vrouwen, maar ook om de genderongelijkheid in onze samenleving als geheel aan te pakken.

'Invisible Women' is een belangrijk boek dat de aandacht vestigt op de genderongelijkheid die nog steeds aanwezig is in onze moderne wereld. Het benadrukt de noodzaak van meer aandacht voor gendergelijkheid en pleit voor een inclusieve benadering van alle aspecten van het leven, ook in het werk.

In business is nog steeds veel ongelijkheid

De ongelijkheid in de arbeidsmarkt is maar één van de sub-onderwerpen in dit boek. Toch is het een belangrijke bijdrage: Criado Perez gebruikt harde cijfers om al haar standpunten te onderbouwen. Die zijn belangrijk om de discussie goed te voeren. Naast ongelijkheid in salarissen, promotiekansen en netwerk, zijn er ook ongelijkheden in bijvoorbeeld investeringen en zichtbaarheid. Iets om je bewust van te zijn en waar nodig onder de aandacht te brengen. De ongelijkheid treft vrouwen van een niet-westerse afkomst nog zwaarder.

Invisible women is te koop bij managementboek.nl

Over Caroline Criado Pérez

Criado Pérez is een activiste die op allerlei manieren aandacht vraagt voor de ongelijkheid van vrouwen in de wereld. Ze schreef ook het boek 'Do it like a woman'.

Meer informatie vind je op haar website. Of volg haar op Instagram

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *