Recensie: Feminist Fight Club - Jessica Bennett

Gelukkig hoeft de feministische strijd niet altijd zware kost te zijn. Dat bewijst het boek Feminist Fight Club van Jessica Bennett. Vol humor, met hilarische voorbeelden, en grappige archetypes helpt zij jou door de mannenjungle die het bedrijfsleven heet. Het doel van Jessica Bennett is om vrouwen praktische strategieën te geven om het seksisme op de werkplek te overleven en overwinnen. Daarvoor gebruikt ze haar eigen persoonlijke ervaringen, die van haar vriendinnen en diepgaand onderzoek.

Seksisme is subtiel en diepgeworteld

Het boek benadrukt dat seksisme vaak subtiel en diepgeworteld is. Daarom fungeert het als een gids voor vrouwen om zich bewust te worden van deze kwesties en er effectief tegen op te treden. De "Feminist Fight Club," is een metafoor voor de onzichtbare strijd die vrouwen dagelijks voeren op de werkplek. De verwijzing naar de film (en het boek) 'Fight Club', waarin mannen elkaar slaan om hun frustraties te uiten en hun controle terug te krijgen, ligt er natuurlijk dik bovenop. Bennett roept vrouwen op om met dat doel samen te komen, zonder het geweld dan.

Van Mansplainer tot Bropropiator

Het boek introduceert allerlei stereotype 'vervelende mannen', zoals de welbekende mansplainer. En ook de 'Manterrupter', mannen die constant vrouwen onderbreken. Je krijgt meteen adviezen om hiermee om te gaan. Wees assertief en neem je ruimte in zonder angst voor reacties van anderen.

Een ander belangrijk gevaar op de werkvloer is de 'Bropropriator'. Dit zijn mannen die de ideeën van vrouwen stelen of zichzelf ten onrechte als de bedenker van een idee presenteren. Ook hier krijg je advies over hoe je ze kan ontmaskeren en erkenning krijgt voor je eigen werk. Bennett adviseert dat vrouwen elkaars prestaties moeten ondersteunen en elkaar aanmoedigen in plaats van in competitie te gaan.

Salarisonderhandelingen en promoties

"Feminist Fight Club" besteedt ook aandacht aan uitdagingen voor vrouwen bij onderhandelingen over salaris en promoties. Bennett moedigt vrouwen aan om te leren onderhandelen en zich bewust te zijn van hun eigen waarde. Ze geeft specifieke tips over hoe vrouwen zich kunnen voorbereiden op salarisonderhandelingen en hoe ze zelfverzekerd kunnen optreden.

Naast specifieke strategieën voor de werkplek biedt het boek ook bredere overwegingen over feminisme en gendergelijkheid. Bennett gaat in op het belang van het doorbreken van genderstereotypen en moedigt mannen aan om bondgenoten te worden in de strijd voor gelijkheid.

Praktische tips en samenwerkingen

"Feminist Fight Club" biedt interactieve en praktische benadering. Het boek bevat oefeningen en checklists om je te helpen om je eigen ervaringen te analyseren en actieplannen te maken. De oproep om dat vooral samen met andere vrouwen te doen, maakt het meteen een manifest om elkaar meer te steunen.

Jessica Bennett kaart in haar boek serieuze kwesties aan met humor en praktisch advies. Daardoor is het boek niet alleen informatief, maar is het ook gewoon een heerlijk boek voor een avond lachen om de stereotype kantoormensen.

Feminist Fight Club koop je bij bol.com

Over Jessica Bennett

De auteur, Jessica Bennett, is journaliste en feministe, en ze put uit haar eigen ervaringen om de verschillende vormen van seksisme te belichten die vrouwen in professionele omgevingen tegenkomen. Ze schreef verschillende boeken en artikelen, bijvoorbeeld bij de New York Times. Daarnaast doceert ze journalistiek aan de New York University.

Meer informatie over Jessica Bennett vind je op haar website

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *