Recensie: Introvert leiderschap - Karolien Koolhof

'De stille kracht van de introverte leider', dat is de ondertitel van dit boek waarin Karolien Koolhof aandacht vraag voor de voordelen van introverte leiders. Want hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor introverte mensen, zijn het nog steeds vaak de extraverten die als leiders gezien worden in organisaties. Sterker nog, volgens Koolhof is de tendens nog steeds dat wie op de werkvloer het meest aanwezig is, de meeste kansen krijgt.

Een definitie van introversie is lastig

Het boek van Karolien Koolhof is duidelijk gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Niet alleen interviewt ze tientallen introverte leiders van over de hele wereld, ook duikt ze diep in de achtergrond van introversie. Ze gaat terug naar de theorieën van Jung, de MBTI (Myer Briggs Type Indicator) en de Big Five. De laatste twee theorieën worden in het bedrijfsleven vaak gebruikt om persoonlijkheidskenmerken vast te stellen. En diverse teams te bouwen. In deze instrumenten wordt introversie ook behandeld. Toch is er geen eenduidige definitie.

Wat wel in elke beschrijving centraal staat, is de noodzaak om alleen te zijn om op te laden. Introverten zoeken de rust op om op te laden. In tegenstelling tot extraverten, die juist energie krijgen van in gezelschap zijn. Andere kenmerken zijn volgens Koolhof dat introverten liever in kleine groepen dan in grote grote groepen zijn. En langer de tijd nodig hebben om tot een oordeel of mening te komen.

De introvert als leider

Haar onderzoek voert Koolhof langs 12 introverte leiders uit Nederland en België. Deze portretten geven meer kleur aan de soms wat theoretische onderbouwing van Koolhof. Ze gaat bijvoorbeeld dieper in op de culturele achtergrond van onze waardering voor extraversie en introversie. Zo zou in Oosterse culturen veel meer oog zijn voor de waarde van introversie. In de Westerse, individualistische, cultuur is er meer waardering voor extraversie. Maar - zeker in Nederland - is die waardering niet onbeperkt. Extraverte leiders worden gewaardeerd, maar binnen grenzen.

Daarin ziet Koolhof ruimte voor introverte leiders. Zij laat aan de hand van de interviews, bekende leiders en eigen ervaringen zien wat een introverte leider kan toevoegen aan een organisatie. Introverten brengen een ander perspectief in organisaties, dat vaak hard nodig is. Introverte leiders geven anderen de ruimte, kunnen goed luisteren en worden vaak liever gewaardeerd voor het inhoudelijke werk dat ze doen. Veel van de eigenschappen komen overeen met wat in het boek 'Good to Great'  van Jim Collins 'Level 5 leiderschap' genoemd wordt. De leider die zelf niet meer de behoefte heeft om op de voorgrond te staan, maar strategisch en met visie de organisatie de goede kant op leidt.

Introversie omarmen als onderdeel van diversiteit

Juist daarom roept Koolhof op om introverte leiders de ruimte te geven om vanuit hun andere perspectief te werken. Zich dus niet aan te passen aan de heersende norm. Maar juist iets anders te brengen. In die zin ziet ze het toevoegen van introverte leiders aan een organisatie als een vorm van diversiteit. Want ook al heb je in je team evenveel vrouwen als mannen, of heb je aandacht voor andere elementen van diversiteit: als iedereen vanuit hetzelfde perspectief en vanuit dezelfde persoonlijke stijl acteert, is er geen echte diversiteit.

Het omarmen van introversie in je leiderschapsteam vraagt daarom wat aanpassingsvermogen. Extraverten moeten ruimte geven aan introverten om hun bijdrage te zien en te waarderen. Dat lijkt een flinke opgave, die niet op korte termijn gerealiseerd kan worden. Een echte cultuuromslag in veel organisaties waarschijnlijk.

Het boek 'Introvert Leiderschap' van Karolien Koolhof koop je bij managementboek.nl

Over Karolien Koolhof

Karolien Koolhof werkte in diverse functies in de media, toen ze besloot zich te richten op het coachen en begeleiden van introverten. Haar doel is introversie als kracht neer te zetten. Ze begeleidt individuen, teams en organisaties en spreekt over dit onderwerp. Lees meer over Karolien Koolhof en haar bedrijf op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *