Recensie: Plezierige winst - Ineke Walravens

Veel organisaties worstelen met veranderingen. Veranderingen in de wereld om hen heen en veranderingen die ze zelf willen of moeten doorvoeren. Dat veranderen ook gepaard kan gaan met plezier, bewijst Ineke Walravens in haar boek 'Plezierige Winst'. Als ervaren verandermanager deelt Walravens haar methoden en praktijkverhalen.

5 fasen in elke verandering

Voor het doorvoeren van een succesvolle verandering ontwierp Walravens een aanpak met 5 fasen. Per fase legt ze uit welke vragen en analyses cruciaal zijn om de verandering te laten slagen. De nadruk op plezier komt vooral tot uiting in haar beschrijving van praktijkvoorbeelden. De 5 fasen zijn:

  1. Met elkaar praten: elke verandering begint met inzicht in het probleem. Wat moet er anders en waarom? En wanneer is de verandering een succes? Door deze vragen te stellen, ontstaat een duidelijke analyse over de hele organisatie heen van waar de knelpunten zitten.
  2. Strategie bepalen: Walravens concentreert zich in haar aanpak opvallend op de beleving van de eindklant van de organisatie. Die speelt een belangrijke rol in de keuze voor de strategie en komt in deze fase uitgebreid aan bod. Belangrijk ook: kies je klant! Geen enkele organisatie kan iedereen bedienen.
  3. Alles aanpakken: Als je weet wat er moet gebeuren, is de volgende stap het ook echt doen. Verandering ontstaat door actie. Doe alles wat nodig is en zorg dat je mensen om je heen hebt die daar aan bijdragen. Zorg dat mensen betrokken zijn en blijven door veel te communiceren.
  4. Werk centraal stellen: Door allerlei beslommeringen zijn organisaties soms meer met zichzelf bezig, dan met het primaire proces waarvoor ze op de wereld zijn. In deze fase gaat het om terug te gaan naar die basis. Het oorspronkelijke werk - de bedoeling - weer centraal stellen en dat zo efficiënt mogelijk uitvoeren.
  5. Samen effectief: alleen red je het niet, dat was al duidelijk. Verandering is hard werken en je moet het samen doen. Fouten maken mag, als er maar geleerd wordt. Koers houden is belangrijk, leer samen hoe het beter kan.

Plezierige verandering in de praktijk

Dat de 5 fase aanpak gestoeld is op de praktijkervaring van Walravens bewijst ze door een veelvoud aan voorbeelden op te nemen in het boek. Van het microniveau van 1 medewerker die weer met plezier aan het werk gaat tot een totale turn-around van een grote organisatie. Niet alle voorbeelden zijn voor iedereen van toepassing, maar voor iedere verandering zit er wel iets tussen.

Net als in de beschrijving van de 5 fasen valt in de praktijkvoorbeelden op dat er steeds uitgegaan wordt van de eindklant en het primaire proces. Zelfs in voorbeelden waarbij voornamelijk stafafdelingen betrokken zijn, wordt voor de verandering steeds terug gegrepen op de impact voor de uiteindelijke klant van de organisatie. Dat maakt niet dat het dan altijd makkelijk is, zo blijkt ook uit de voorbeelden.

Soms gaat het niet zoals je dacht

In het laatste deel van het boek beschrijft Walravens daarom enkele tegenslagen die de verandermanager kan tegenkomen. Zaken die niet lopen, mensen die toch niet meewerken. Winst die achterblijft. Natuurlijk kent elke verandering eigen problemen, maar dit zijn wel de knelpunten waar veel van dit soort processen op stuk lopen. Op haar eigen nuchtere manier geeft ze tips en houvast. Waar kan je aan denken om het tij te keren.

Veranderen is niet alleen maar leuk. Er is weerstand, het vraagt veel energie en werk. Toch wijst Walravens steeds op het belang van plezier in het proces. Door onverwachte dingen te doen, door lef te hebben en door het samen te doen. Het plezier spreekt ook uit het boek; de korte, makkelijk leesbare zinnen, ondanks het zware onderwerp. De praktische adviezen en de nuchterheid helpen om het niet beladen te maken. Een mooi inzicht in hoe verandermanagement in de praktijk ook kan werken.

'Plezierige Winst' van Ineke Walravens koop je bij managementboek.nl

Over Ineke Walravens

Ineke Walravens is interim manager en executive coach. Zij is gespecialiseerd in veranderopgaves. Ze heeft in veel sectoren ervaring opgedaan. Daarnaast is ze werkzaam als commissaris. Naast het boek Plezierige Winst, schreef ze ook 'Uitblinken, hoe kan jouw lat?' Meer informatie over Ineke Walravens vind je op haar website.

 

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Dit boek werd voor een recensie gratis aan ons toegestuurd. Het gratis ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar heeft nooit invloed op de inhoud van de recensie of de publicatie op deze blog of social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *