Recensie: Het leven, dat is pas topsport - Sanne van Paassen

Dat je in het bedrijfsleven genoeg kan leren van topsporters, dat weten veel mensen wel. Niet voor niks staan topsporters regelmatig als keynote-sprekers op zakelijke evenementen. Sanne van Paassen is ook zo'n topsporter. Haar adviezen en aanpak zijn alleen net anders dan de meeste van haar collega's. In haar boek 'Het leven, dat is pas topsport' neemt ze je mee in haar methode voor 'Peak performance', waarbij de gaat voor zakelijk winnen zonder privé te verliezen.

Het leven als topsporter

In haar boek beschrijft Van Paassen aan de hand van persoonlijke anekdotes uit haar carrière als wielrenster en veldrijdster hoe ze geleerd heeft om alles uit het leven te halen. Verrassend genoeg gaat haar verhaal niet alleen over meer discipline en nog harder werken. Van Paassen wil juist duidelijk maken dat die manier van werken haar maar beperkt verder hielp. En dat rust, goed voor jezelf zorgen en jezelf kennen belangrijk zijn om niet alleen te presteren, maar ook gelukkig te zijn. Ze is daarin heel open over haar eigen worstelingen. Daarnaast vult ze die aan met interviews met andere topsporters, die vertellen hoe zij hiermee omgaan.

In 7 stappen het verschil maken

De methode van Van Paassen heet 'Peak Performance'. De naam verraadt het al: het gaat om op het juiste moment pieken. En dus ook op het juiste moment gas terug nemen. Om dat te leren en te onderhouden, beschrijft ze in haar boek 7 stappen:

  1. Verhoog je energie niveau: door goed voor jezelf te zorgen, genoeg te rusten en te slapen, maar ook juist door te bewegen. Hierdoor heb je meer energie om aan de doelen en activiteiten te werken die voor jou belangrijk zijn.
  2. Reset je routine: denk na over hoe je je dag, week of jaar indeelt. Treffend is de vergelijking die Van Paassen maakt met wat topsporters 'periodisering' noemen. Ook in het normale leven kan je niet elke moment voluit gaan.
  3. Bepaal je koers: werk je aan de doelen die voor jou echt belangrijk zijn? Of fiets je eigenlijk een route, omdat iemand anders dat van je verwacht? Neem zelf het stuur in handen en kies voor wat je echt wil.
  4. Overwin de mindfucks: je hebt allerlei stemmetjes in je hoofd die je op een ander plan willen brengen. Gebrek aan zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen of heb je onzekerheid? Van Paassen legt uit hoe je hiermee om kan gaan.
  5. Demareer: net als in een wielerkoers kies je een moment waarop je wil versnellen. Bijvoorbeeld doordat je voor jezelf begint, een belangrijke stap in je loopbaan maakt of je verbindt aan een bepaald doel.
  6. Maak plezier: je doelen bereiken is niks waard als je er niet ook plezier aan hebt. En als je je doel eenmaal bereikt hebt, vier dan ook de overwinning! Niks is kwalijker dan als maar door blijven rennen zonder plezier te maken.
  7. Win keer op keer: ook een topsporter kan niet leven van 1 overwinning. Om alles uit het leven te halen moet je een ritme opbouwen waarin je keer op keer succesvol bent. Hoe dat succes er uit ziet, dat is aan jou.

Kom in actie

De basis van de methode van Van Paassen is beweging. In haar coaching letterlijk: ze coacht ondernemers op de fiets, mountainbike of lopend. Altijd buiten en altijd in beweging. Ook in haar boek zie je dat terug. Op meerdere plekken geeft ze aan dat verandering alleen ontstaat in beweging. Dat betekent dat in actie komen voor alle stappen de basis is. Het boek nodigt dan ook uit om met een concreet plan te komen en daar acties aan te verbinden. Het is vooral gericht op ondernemers, maar interessant voor iedereen die wil presteren én geluk, rust en plezier wil blijven ervaren.

'Het leven, dat is pas topsport' koop je bij managementboek.nl

Over Sanne van Paassen

Sanne van Paassen is succesvol wielrenster en veldrijdster. Ze won o.a. het wereldbekerklassement veldrijden in 2010/2011. Na het beëindigen van haar topsport-carrière startte ze als peak performance coach. Daarbij richt ze zich op ondernemers en ambitieuze professionals. Naast haar boek geeft ze ook een podcast uit. Meer informatie over Sanne van Paassen vind je op haar website.

 

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *