Recensie: Multipliers - Liz Wiseman & Greg Mckeown

Hoe weet je of je als leider echt iets bijdraagt aan je organisatie of dat jouw bemoeienis geen of zelfs een negatief effect heeft? Elke leider heeft de intentie om het maximale uit het team te halen, maar dat lukt zeker niet altijd. In haar boek 'Multipliers'  beschrijft Lize Wiseman wat effectieve leiders moeten doen om het potentieel van hun team te maximaliseren aan de hand van hun eigen gedrag. En dat is op punten best confronterend.

Evolutie van leiderschap

Het boek richt zich op leiderschap en hoe leiders kunnen evolueren van "diminishers" naar "multipliers". Wiseman onderzoekt het concept van multipliers, leiders die het volledige potentieel van hun team weten te benutten. En vergelijkt hen met diminishers, leiders die onbedoeld de capaciteiten van hun team beperken. De kernboodschap van het boek is dat effectieve leiderschapstechnieken leiden tot de optimale inzet van de intellectuele bronnen van een team. Hierdoor maximaliseren leiders  het potentieel van elk individu.

Wiseman identificeert verschillende kenmerken van multipliers en diminishers. Multipliers zijn onder andere leiders die in staat zijn om anderen te inspireren, die geloven in de capaciteiten van hun teamleden en die een omgeving creëren waarin mensen kunnen gedijen. Ze weten hoe ze vragen moeten stellen die anderen aanmoedigen om na te denken en oplossingen te vinden. Aan de andere kant zijn diminishers vaak controlerend, micromanagend en hebben ze de neiging om hun eigen kennis en expertise boven die van anderen te stellen.

De impact van leiderschap op een organisatie

Het boek biedt ook inzicht in de impact van multipliers en diminishers op een organisatie. Wiseman beweert dat multipliers teams kunnen transformeren en organisaties helpen om beter te functioneren, met betere resultaten. Dit terwijl diminishers het potentieel van hun teamleden beperken en zelfs talent kunnen verjagen. Door middel van anekdotes, casestudy's en onderzoeksgegevens illustreert ze hoe multipliers effectief leiderschap tonen door anderen te ondersteunen, uit te dagen en te laten groeien.

Wiseman biedt ook praktische strategieën voor leiders. Ze moedigt leiders aan om hun overtuigingen over de capaciteiten van hun teamleden te heroverwegen. Leiders moeten een omgeving van vertrouwen en samenwerking creëren. Ze benadrukt het belang van het stellen van krachtige vragen en het luisteren naar de antwoorden met een open geest. Bovendien spoort ze leiders aan om anderen te betrekken bij het oplossen van problemen en om een cultuur van leren en experimenteren te bevorderen.

Van leider naar talentontwikkelaar

Een ander belangrijk aspect is de rol van de leider als talentontwikkelaar. Wiseman beschrijft hoe multipliers in staat zijn om het potentieel van hun teamleden te herkennen, te koesteren en te ontwikkelen. Diminishers daarentegen verspillen vaak talent door gebrek aan vertrouwen en empowerment. Door te investeren in de groei en ontwikkeling van anderen, hebben leiders een blijvende impact op hun organisaties en gemeenschappen.

Wiseman waarschuwt wel: de nadruk op een veilige omgeving en het benutten en ontwikkelen van individuele en collectieve talenten betekent niet dat multipliers 'softies' zijn. Om het beste uit je mensen en je team te halen, is het juist belangrijk scherp te zijn en hoge, uitdagende prestaties te verwachten. Juist daardoor worden mensen geïnspireerd het beste uit zichzelf te halen.

Leiderschap gaat om gedrag

"Multipliers" biedt een kader voor het verbeteren van hun leiderschapsgedrag en het maximaliseren van de prestaties van hun teams. Leiders kunnen een positieve invloed hebben op de mensen om hen heen en bijdragen aan het succes en de groei van hun organisaties. Uiteindelijk gaat het bij de effectiviteit van leiders vooral om het gedrag dat zij zelf laten zien én welke verwachtingen zij hebben van het gedrag van hun teamleden. Door zich daar bewust van te zijn, kunnen zij hun eigen prestaties ook verbeteren.

Je koopt 'Multipliers' bij managementboek.nl

Over Liz Wiseman

Liz Wiseman is auteur, onderzoeker en CEO van de Wiseman Group. Haar onderzoek en werk richt zich op de effectiviteit van leiderschap. Daarnaast is ze gespecialiseerd in talentontwikkeling. Naast haar boeken publiceert ze ook in bekende management-tijdschriften, zoals Harvard Business Review. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *