Recensie: Grit - Angela Duckworth

Dat je doorzettingsvermogen en discipline nodig hebt om je doelen te bereiken, klinkt vast bekend. Per jaar worden tientallen boeken uitgegeven over hoe je gestructureerd kan werken, hoe je meer discipline krijgt en welke positieve effecten dat op je werk en je leven heeft. Ook wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit idee. In 'Grit' laat Angela Duckworth zien dat de combinatie van doorzettingsvermogen en passie cruciaal zijn voor het bereiken van succes. Het boek is in het Nederlands vertaald onder de titel: 'De grit-factor -De kracht van passie en doorzettingsvermogen'

Doorzettingsvermogen uitgelegd

Angela Duckworth doet onderzoek naar karakter eigenschappen die belangrijk zijn voor het behalen van succes. Ze is een wetenschapper in psychologie. In het boek gebruikt ze haar eigen ervaringen en haar onderzoek om uit te leggen dat vastberadenheid en hard werken doorslaggevend zijn, vaak meer dan natuurlijk talent. Door de combinatie van persoonlijke anekdotes en wetenschappelijk onderzoek is haar betoog makkelijk te volgen.

Het boek begint met een uitleg van het concept van 'grit'.  Duckworth ziet dit als de combinatie van passie en doorzettingsvermogen over lange termijn doelen. Ze legt uit hoe grit voorspeld of prestaties behaald worden in verschillende domeinen, van sport tot onderwijs en in je carrière. Heb je nu niet zoveel doorzettingsvermogen? Volgens Duckworth kan je grit ontwikkelen. Je versterkt het door de juiste mindset en omgeving.

Passie, want doorzettingsvermogen is niet genoeg

Niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook passie is belangrijk. Intrinsieke motivatie en oprechte interesse zijn belangrijk in het nastreven van je doelen. Mensen met een sterke passie voor wat ze doen, overwinnen makkelijker tegenslagen. Ze houden vol bij uitdagende taken.

Natuurlijk heeft vastberadenheid ook een belangrijke rol bij het omgaan met moeilijkheden en tegenslagen. Duckworth benadrukt het belang van veerkracht en het vermogen om te leren van mislukkingen als onderdeel van het groeiproces.

De groei-mindset als basis

Een belangrijk concept in het boek is de 'groei-mindset'. Mensen met een groei-mindset geloven dat ze hun capaciteiten kunnen ontwikkelen door toewijding en hard werken. In plaats van vast te zitten in een statische opvatting van hun vaardigheden. Dit is nauw verbonden met grit, omdat het de basis vormt voor het aannemen van uitdagingen en volharden bij lange termijn doelen.

Duckworth geeft ook inzicht in hoe je grit kan ontwikkelen als individu en in organisaties. Ze bespreekt hoe een ondersteunende omgeving de groei van grit aanmoedigt. En strategieën zoals doelstellingen stellen, volharden bij inspanningen en leren van feedback.

Het boek bevat ook praktische adviezen voor ouders, opvoeders en leiders om grit te ontwikkelen bij kinderen, studenten en werknemers. Zoals het benadrukken van het belang van inspanning boven talent, het stimuleren van passie en nieuwsgierigheid, en het bieden van ondersteuning en feedback om veerkracht op te bouwen.

Grit is geen garantie voor succes

Helaas, Duckworth benadrukt dat grit geen garantie is voor succes op zichzelf. Het is eerder een cruciale factor die samenhangt met andere eigenschappen zoals talent en geluk. Ze wijst ook op de rol van privileges en omgevingsfactoren. Maar ze benadrukt dat individuen nog steeds de kracht hebben om hun eigen vastberadenheid te ontwikkelen.

Angela Duckworth levert met 'Grit' een inspirerend en wetenschappelijk onderbouwd inzicht in het belang van vastberadenheid en passie bij het nastreven van lange termijn doelen. Je wordt aangemoedigd om een groei-mindset aan te nemen, te volharden bij uitdagingen en te streven naar persoonlijke en professionele excellentie. Een aanmoediging die we allemaal wel kunnen gebruiken.

Je koopt 'De grit-factor - De kracht van passie en doorzettingsvermogen' bij managementboek.nl

Over Angela Duckworth

Angela Duckworth is auteur en wetenschapper. Ze is gespecialiseerd in psychologisch onderzoek naar de factoren die mensen succesvol maken in het leven. Ze richtte een non-profit organisatie op onder de naam 'Character Lab'. De missie van deze organisatie is inzicht bieden in wat kinderen nodig hebben om goed te gedijen in het leven. Ze won verschillende academische prijzen, zowel voor haar onderzoek als voor de vertaling die ze maakt naar het grotere publiek. Over het onderzoek achter het boek 'Grit' hield ze ook een veelbekeken Ted-Talk. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *