Recensie: Dienend Leiderschap - Inge Nuijten

De boeken over allerlei vormen van leiderschap vliegen je soms om de oren. Een klein beetje sceptisch begon ik daarom aan het boek 'Dienend Leiderschap' van Inge Nuijten. Bang om weer een nieuwe vorm van coachend of situationeel leiderschap te leren kennen. Die scepsis ontnam Nuijten me meteen in de eerste hoofdstukken: dienend leiderschap is juist niet weer een nieuwe manier van leiden. Het gaat vooral om een basishouding, waarbij je alle andere stijlen en situaties de baas kan.

Dienen als uitgangspunt bij leven en leiden

Dit boek biedt een analyse van een leiderschapsstijl die zich richt op het dienen van anderen als primaire doelstelling. Het concept is gebaseerd op de theorieën van Robert K. Greenleaf en benadrukt het belang van ethiek, empathie en het welzijn van volgers.

Nuijten legt uit hoe dienend leiderschap bijdraagt aan een gezonde werkomgeving en duurzame prestaties binnen organisaties. Ze maakt duidelijk dat deze benadering moreel juist is en praktisch en effectief in het bedrijfsleven en publieke organisaties.

Kenmerken van Dienend Leiderschap

Dienend leiderschap heeft enkele basiskenmerken waar je als leider mee aan de slag gaat. Dat maakt het concept en het boek meteen ook vrij zware kost. Het zijn nogal wat zaken om op orde te krijgen en te houden, namelijk;

  • luistervaardigheid,
  • empathie,
  • helend vermogen,
  • bewustzijn,
  • overtuiging,
  • conceptueel denken,
  • vooruitzien,
  • rentmeesterschap,
  • commitment aan de groei van mensen,
  • gemeenschapsopbouw.

Deze kenmerken helpen leiders om een ondersteunende en inspirerende rol te spelen binnen hun teams. Gelukkig geeft Nuijten aan dat je als leider niet alle onderdelen perfect hoeft te beheersen. Dienend leiderschap is een proces waarbij leiders voortdurend werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van hun team en organisatie. Zien dat fouten maken mag, jezelf vergeven en inzetten op verbetering helpt daarin zowel jezelf als je team.

Voordelen en uitdagingen

Dienend leiderschap leidt tot hogere werknemerstevredenheid, betere teamdynamiek, en verhoogde productiviteit. Leiders creëren hiermee een cultuur van vertrouwen en samenwerking, wat resulteert in lagere personeelsverloop en een sterker gevoel van loyaliteit onder werknemers. Dit leidt tot een stabielere en meer innovatieve organisatie.

Nuijten erkent ook de uitdagingen bij het implementeren van dienend leiderschap. Het veranderen van traditionele hiërarchische structuren en overtuigingen binnen een organisatie is lastig. Ze biedt praktische richtlijnen en strategieën voor leiders die deze transformatie in willen zetten. Het boek bespreekt hoe je een omgeving creëert waarin dienend leiderschap floreert, inclusief de rol van leiders bij het stimuleren van een dienende cultuur en het belang van rolmodellen binnen de organisatie.

Dienend leiderschap als nieuwe norm

In de afsluitende hoofdstukken pleit Nuijten voor een verschuiving in de leiderschapsparadigma's naar een meer dienende aanpak. Ze benadrukt dat de voordelen van dienend leiderschap niet alleen beperkt zijn tot organisaties. Ze hebben ook een positieve impact op de bredere samenleving. Ze moedigt leiders aan om hun focus te verleggen van persoonlijke ambities naar het welzijn van hun team en de gemeenschap als geheel.

Daarmee spreekt ze een bepaald type leiders en organisaties aan. Leiders die hun rol breder zien dan het behalen van de bedrijfsresultaten. Voor je het boek beetpakt, is het daarom goed om je af te vragen hoe je in je werk staat. Nuijtens werk is geen praktische gids om het leiderschap in je organisatie te versterken. Het geeft een holistische kijk en aanpak van leiderschap in zijn volledige breedte. Inspirerend, veelomvattend en daarmee niet voor iedereen geschikt.

Je koopt 'Dienend Leiderschap' bij managementboek.nl

Over Inge Nuijten

Inge Nuijten is expert op het gebied van dienend leiderschap in Nederland. Zij deed wetenschappelijk onderzoek naar leiderschap en behaalde een PHD-titel voor haar onderzoek naar dit concept. Ze werkt als organisatiecoach, trainer en spreker om dienend leiderschap meer bekendheid te geven en organisaties en bedrijven verder te helpen naar een meer holistische en gezonde kijk op leiderschap. Meer informatie over Inge Nuijten en haar bedrijf vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *