Recensie: Strong Product People - Petra Wille

Productmanagement is een vak. Voor mensen die niet in een productorganisatie of in de IT werken, klinkt de titel van productmanager misschien als een vaag beroep. Maar bij iedereen die wel in zo'n organisatie werkt. levert het allerlei associaties op: van development tot marketing en van stakeholdermanagement tot people skills. In haar boek 'Strong Product People' verzamelde Petra Wille informatie, kaders en theoretische uitgangspunten om je op weg te helpen een (nog betere) productmanager te worden.

Productmanagement als basis van succes

Wille maakte een uitgebreide handleiding voor het ontwikkelen en versterken van productmanagementvaardigheden binnen organisaties. Ze richt zich op het belang van sterk productmanagement voor het succes van een bedrijf en biedt praktische adviezen voor het verbeteren van de vaardigheden van productmanagers.

Het boek is opgebouwd rond drie kernonderwerpen: het begrijpen van de rol van een productmanager, het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden, en het creëren van een ondersteunende omgeving voor productmanagers.

Het vak van de productmanager

In het eerste deel gaat Wille in op de stelling dat een productmanager meer is dan alleen een projectmanager of een marketingexpert. Productmanagers moeten een diepgaand begrip hebben van de behoeften van de klant, de markt en de bedrijfsstrategie. Een productmanager is de spil tussen verschillende afdelingen zoals ontwikkeling, marketing en verkoop. En moet in staat zijn om al deze elementen samen te brengen om een succesvol product te creëren.

Het tweede deel van het boek richt zich op de specifieke vaardigheden die een productmanager nodig heeft. Wille bespreekt zowel de 'harde' vaardigheden, zoals data-analyse, marktonderzoek en technische kennis, als de 'zachte' vaardigheden, zoals communicatie, leiderschap en probleemoplossend vermogen. Ze benadrukt het belang van voortdurende professionele ontwikkeling en het actief zoeken naar feedback en coaching.

De productmanager binnen de organisatie

Het derde deel behandelt hoe organisaties een omgeving kunnen creëren die productmanagers ondersteunt en stimuleert. Wille benadrukt het belang van een duidelijke visie en strategie, evenals de noodzaak van een cultuur die innovatie en samenwerking bevordert. Ze bespreekt ook de rol van leiderschap in het cultiveren van talent en het bieden van de nodige middelen en ondersteuning.

Wille biedt talrijke praktische tips en tools om productmanagers te helpen hun werk beter te doen. Ze introduceert methoden zoals OKR's (Objectives and Key Results) voor het stellen van duidelijke doelen en het meten van prestaties, en het gebruik van persona's en klantreizen om een beter begrip van de klant te krijgen. Bovendien bespreekt ze het belang van het bouwen van sterke relaties met stakeholders en het opbouwen van een effectief netwerk binnen en buiten de organisatie.

De basishandleiding voor productmanagers

Wille legt veel nadruk op zelfreflectie en zelfontwikkeling. Ze moedigt productmanagers aan om regelmatig hun eigen prestaties en ontwikkelingsbehoeften te evalueren en actief op zoek te gaan naar manieren om hun vaardigheden te verbeteren.

Dit boek is een waardevolle bron voor zowel beginnende als ervaren productmanagers. Het biedt een holistische benadering van productmanagement, waarbij zowel technische als interpersoonlijke vaardigheden worden belicht. In het boek behandelt Wille veel theoretische modellen en frameworks, gebaseerd op andere auteurs en wetenschappers. De informatiedichtheid van het boek is daarom erg hoog, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt. Aan de andere kant is dit boek het ideale naslagwerk voor iedereen die met productmanagers of productmanagement te maken heeft. Haar website strongproductpeople.com biedt verdere achtergronden en veel extra materiaal.

Je koopt het boek 'Strong product people' onder andere bij bol.com

Over Petra Wille

Petra Wille is Product Leadership Coach: zij ondersteunt productmanagers en hun organisaties om deze rol optimaal in te zetten en te ontwikkelen. Wille heeft zelf jarenlange ervaring als product manager, head of product en productleader. Meer informatie over Petra Wille en haar aanbod vind je op haar website.

 

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *