Recensie: Opgeruimd op het werk - Marie Kondo

Naast de opruimhype van Marie Kondo in je huis, is er ook een variant voor je werk. Voor je bureau, voor je mailbox, voor je digitale bestanden. Het liefst wil je op je werk of in je bedrijf op de vraag 'Does it spark joy' altijd ja zeggen. Dat is helaas niet zo (tenminste, bij mij niet!). Marie Kondo to the rescue!

Een opgeruimde werkplek is de basis

Marie Kondo neemt je mee in het creëren van een opgeruimde en georganiseerde werkplek, waarbij de principes van de KonMari-methode worden toegepast. De KonMari-methode is ontwikkeld door Marie Kondo en is bekend van het opruimen en organiseren van je huishouden en privéleven.

Wat de voordelen zijn van een opgeruimde werkplek? Denk eens aan verhoogde productiviteit, minder stress en een verbeterde mentale gezondheid. Opruimen van je werkplek heeft niet alleen fysieke voordelen, maar draagt ook bij aan een positievere werkhouding en een gevoel van voldoening.

Een stappenplan voor een opgeruimde werkplek

In het boek vind je de specifieke stappen van de KonMari-methode en hoe je deze toepast op je werkplek. De methode begint met het visualiseren van het ideale werkplek en het bepalen van de persoonlijke visie en doelen. Daarna wordt de focus gelegd op het opruimen van fysieke spullen, waarbij elk item wordt geëvalueerd op basis van of het 'vreugde' brengt. Alleen de items die vreugde brengen, bewaar je en organiseer je op een manier die de productiviteit verhoogt.

Je vindt praktische tips en adviezen voor het opruimen van verschillende soorten spullen, zoals papieren, boeken, kantoorartikelen en elektronica. Het boek benadrukt ook het belang van het opruimen van digitale bestanden en het beperken van de afleiding van social media en andere online afleidingen.

Een belangrijk aspect van de KonMari-methode is het respecteren van de persoonlijke visie en voorkeuren van de individuele gebruiker. Er is geen enkele 'goede' manier om je werkplek te organiseren. Het is dus belangrijk om te werken met je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Je hele werkleven opruimen!

Je kan de KonMari-methode ook toepassen op de manier waarop we werken en ons werk organiseren. Bijvoorbeeld met het bepalen van de persoonlijke werkroutine, het prioriteren van taken en het werken aan een betere balans tussen werk en privéleven.

"Opgeruimd op het werk" biedt praktische tips en adviezen voor het opruimen en organiseren van de werkplek met behulp van de KonMari-methode. Het benadrukt het belang van het creëren van een opgeruimde en georganiseerde werkplek voor een verhoogde productiviteit en een verbeterde mentale gezondheid. Het boek is voor mij echt een must-read voor iedereen die op zoek is naar een betere manier om de werkplek te organiseren en een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken. Kleine persoonlijke bekentenis: ik ben gek op opruimen! Ik ben een beetje bevooroordeeld dus.

Opgeruimd op het werk koop je bij managementboek.nl

Over Marie Kondo

Marie Kondo is een Japanse auteur en adviseur in opruimen. Haar boeken zijn in meer dan 25 talen vertaald. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *