Recensie: Blondjes beleggen beter - Janneke Willemsen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Toch wagen vrouwen zich minder op de beurs. Dat komt onder andere omdat vrouwen onzeker zijn over hun eigen financiële kennis en omdat vrouwen veel minder praten over geld en investeren. Journalist Janneke Willemse schreef het boek 'Blondjes beleggen beter' om vrouwen te inspireren en te leren hoe ze kunnen starten met beleggen.

Beleggen is voor iedereen

De zelfspot is een belangrijk instrument waarmee Willemse dit -toch mogelijk wat saaie- onderwerp verwerkt in een lekker vlot leesbaar boek. Willemse richtte eerder de gelijknamige blog op. Via haar blog neemt ze lezers mee in haar beleggingsavonturen. Daarin schroomt ze niet om ook tegenvallers te delen, wat haar manier van schrijven ook nog eens toegankelijk maakt.

Willemse kwam per toeval als journalist terecht op het terrein van beleggen. Ondanks dat ze de grote investeerders, de experts en de CEO's van grote bedrijven vanuit haar werk veel sprak, was ook voor haar de stap om echt te gaan beleggen groot. Ze startte er mee toen ze voor zichzelf begon en echt eens iets aan haar pensioen moest gaan doen. Het ademt het motto; 'als ik het kan, kan jij het ook', uit.

Beleggen eenvoudig uitgelegd

Naast haar eigen verhaal deelt Willemse in hapklare brokken heel veel informatie over wat beleggen nu eigenlijk is. Welke producten er bestaan en welke risico's daar aan vast zitten. De verschillen tussen aandelen en obligaties. Maar ook de plussen en minnen van het beleggen in crypto bijvoorbeeld. En hoe beleggen in de praktijk nu echt werkt. Bijvoorbeeld hoe je een beleggingsrekening opent en hoe je een aandeel aanschaft.  Voor mensen die nog nooit iets op de beurs gedaan hebben een actie die vaak met mysterie omhult is.

Naast de algemene basiskennis deelt ze ook de antwoorden op vragen die haar vaak gesteld zijn. In haar loopbaan als journalist en via haar blog. Bijvoorbeeld of je miljonair kan worden met beleggen (ja, als je veel tijd hebt en mogelijk ook veel kan inleggen). Of hoeveel je eigenlijk moet weten over de beurs en bedrijven voor je kan starten met beleggen (dat hangt af van welk beleggingsproduct je kiest). Ondanks de vlotte stijl wordt het bij sommige onderwerpen toch wat taai. Gelukkig staan daar de persoonlijke anekdotes van Willemse tegenover.

Beleggen begint met een plan en blijf bij je plan

Naast de uitleg en praktische uitwerking adviseert Willemse iedereen die iets wil doen met haar geld om een financieel plan en financiële doelen te bedenken. Door een set aan vragen te beantwoorden weet je niet alleen of je meer of minder risico wil lopen. Je denkt ook na over hoeveel geld je nodig hebt om je doelen te bereiken. En of jouw financiële strategie voldoende gaat opleveren om dat te bereiken. Je doelen en plan zijn niet voor altijd vast, ze geven je houvast bij het maken van financiële beslissingen.

Bij alle uitleg die Willemse geeft, speelt het financiële plan en je financiële doelen steeds een hoofdrol. Die zijn ook belangrijk om je niet te laten verleiden om meer risico te nemen of aandelen toch nog even vast te houden, terwijl dat eigenlijk niet zo'n goed idee is. Willemse leert je misschien in het laatste hoofdstuk daarmee wel de belangrijkste les: de grootste vijand van de belegger zijn haar (of zijn) eigen emoties.

Ben je op zoek naar een gids om meer te leren over beleggen? Om zelf te starten of om gewoon meer te leren over de financiële markt. Dan koop je 'Blondjes beleggen beter' bij managementboek.nl

Over Janneke Willemse

Janneke Willemse is sinds 2000 financieel journalist. Zij presenteerde diverse televisieprogramma's over de beurs en was redacteur van beleggingswebsites. Tegenwoordig presenteert ze het RTL Z Beursspel en is ze spreker of dagvoorzitter over de beurs. Naast haar blog en boek ontwierp ze ook de cursus Super Simpel Beleggen om mensen te helpen beleggen te begrijpen. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *