Recensie: Secrets of six figure women - Barbara Stanny

Tussen zelfhulp-boeken en zakelijke boeken loopt een dunne grens. Veel zelfhulp-boeken gaan namelijk ook over hoe je zakelijk succes behaalt. Zakelijk succes kan een manier zijn om je leven mooier, aangenamer en leuker te maken. Bijvoorbeeld omdat je een zakelijke droom hebt. Het boek 'Secrets of six figure women' van Barbara Stanny is zo'n boek. In dit boek verkent zij wat vrouwen die meer dan een ton verdienen anders doen dan degenen die dat niet doen.

Adviezen om rijk te worden

Dat maakt het boek meteen wat plat. Want door alleen te focussen op een bedrag word je natuurlijk niet gelukkig. Gelukkig beschrijft Stanny uitgebreid dat rijkdom zeker niet alleen zit in geld. Ook door een baan of bedrijf te hebben waar je zelf in gelooft, je passie na te streven, ervaar je rijkdom. Interessant is dat ze stelt dat je juist door passie ook meer gaat verdienen. Hierover schrijft Annemarie van Gaal ook in haar boek 'Winst'.

Stanny richt zich alleen niet zoals Van Gaal op ondernemers: zij laat zien dat dezelfde passie je ook naar meer winst brengt in loondienst. Tussen vrouwen die veel verdienen, ziet ze de volgende overeenkomsten:

  1. Zelfvertrouwen en zelfwaardering: Succesvolle vrouwen hebben vaak een sterk gevoel van zelfvertrouwen en zelfwaardering. Ze geloven in hun eigen capaciteiten en laten zich niet belemmeren door twijfel aan zichzelf.
  2. Ondernemingsgeest en de bereidheid om risico's te nemen: Deze vrouwen hebben een ondernemende geest en zijn bereid om risico's te nemen. Ze zijn niet bang om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe kansen te verkennen.
  3. Effectieve communicatie en netwerken: Succesvolle vrouwen hebben vaak sterke communicatieve vaardigheden en weten hoe ze effectief kunnen netwerken. Ze begrijpen het belang van het opbouwen en onderhouden van professionele relaties.
  4. Onderhandelingsvaardigheden: Effectief kunnen onderhandelen over salarissen, voordelen en andere professionele kwesties is een belangrijk kenmerk. Deze vrouwen weten hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen en alles uit hun arbeidsovereenkomsten of offertes kunnen halen.
  5. Geldbewustzijn en financiële intelligentie: Succesvolle vrouwen hebben vaak een goed begrip van financiën en tonen financiële intelligentie. Ze beheren hun geld effectief, investeren verstandig en plannen voor de toekomst. Toch waarschuwt Stanny er voor dat dit niet altijd zo is!
  6. Doelgerichtheid en planning: Het stellen van duidelijke doelen en het maken van plannen om die doelen te bereiken, is een ander gemeenschappelijk kenmerk. Deze vrouwen hebben vaak een duidelijke visie voor hun carrière en werken gestructureerd om deze doelen te realiseren.

Klinkt simpel toch? Natuurlijk zijn dit adviezen en kenmerken die niet zomaar op te volgen zijn. Daarom biedt Stanny uitgebreide voorbeelden van hoe je dat aanpakt.

Pas op voor de valkuilen van weinig verdienen

Naast de kenmerken van vrouwen die veel verdienen, brengt Stanny ook in beeld wat de overeenkomsten zijn van vrouwen die minder verdienen. En daaruit volgt een overzicht van valkuilen die je wil voorkomen als het gaat over geld. Naast natuurlijk het omgekeerde gedrag van de opsomming hierboven (dus geen planning, geen geldbewustzijn), ziet ze er nog meer:

  1. Zelfbeperkende overtuigingen: Stanny suggereert dat sommige vrouwen zelfbeperkende overtuigingen hebben over geld en carrière. Dit kan variëren van een gebrek aan zelfvertrouwen bij onderhandelingen over salarissen tot het niet durven streven naar hogere functies.
  2. Angst voor succes: Sommige vrouwen kunnen onbewust angst hebben voor succes en de veranderingen die hiermee gepaard gaan. Dit kan hen ervan weerhouden om actief te streven naar meer inkomen.
  3. Traditionele genderrollen en verwachtingen: Sociale en culturele verwachtingen met betrekking tot traditionele genderrollen kunnen ook invloed hebben op de keuzes en kansen van vrouwen in hun loopbaan. Sommige vrouwen voelen zich beperkt door deze verwachtingen.

Ook hier geldt: simpel gezegd, maar moeilijk om te veranderen. Barbara Stanny stapt regelmatig in de valkuil van heel veel zelfhulp-boeken: als je maar in jezelf gelooft en deze stappen zet, dan kom je er wel.

Zo eenvoudig is het natuurlijk niet

Maar precies die boodschap maakt het boek 'Secrets of six figure women'  meer een zelfhulp-boek dan een zakelijk boek. Door geen oog te hebben voor systemische problemen, achterstanden en dat sommige mensen gewoon pech hebben in hun leven, gaat Stanny voorbij aan de redenen waarom veel - de meeste - vrouwen niet zomaar meer dan een ton verdienen. Ook niet als ze braaf al haar adviezen opvolgen. Het laat een beetje een zure smaak achter.

De voorbeelden die Stanny uitwerkt, versterken dat. Verschillende door haar geschetste vrouwen komen vanuit een hele vervelende situatie. Bijvoorbeeld zonder opleiding, zijn weduwe of gescheiden of alleenstaande moeder. Alsof ze wil zeggen: als zij het kan, moet het jou toch zeker ook wel lukken. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn!

Financieel bewustzijn, goed voor je geld en jezelf zorgen, financiële basisvaardigheden en onderhandelen zijn belangrijke elementen voor vrouwen om ongelijkheid in te lopen. Maar het helpt niet om dat pad al te eenvoudig en zonder de beperkingen in onze maatschappij voor te stellen. Evengoed biedt 'The secret of six figure women' mooie voorbeelden van hoe je kan zorgen voor meer inkomen, hoe je meer vanuit je passie werkt en daar ook trots op mag zijn. Als je het maar niet te letterlijk neemt.

Het boek 'The secret of six figure women'  van Barbara Stanny is te koop bij bol.com

Over Barbara Stanny

Barbara Stanny (tegenwoordig Barbara Huson) is journalist, auteur en motivational spreker. Ze is expert in vrouwen en geld. Ze schreef verschillende boeken over hoe vrouwen financieel succesvollere levens kunnen leiden. Meer informatie vind je op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *