Het gezin waar je opgroeit, heeft grote invloed op hoe je in het leven staat. Dat geldt al als alles relatief 'normaal' gaat. Maar stel je eens voor als je in een gezin opgroeit, dat door de meeste mensen niet als normaal wordt gezien. Bijvoorbeeld doordat in jouw gezin extreemrechts gedachtegoed wordt aangehangen. Dat overkwam Tanné Bogaerts. Ze beschrijft hoe dat was en wat het met haar heeft gedaan in het boek 'Kind van extreemrechts'.
Opgroeien in een extreemrechts gezin
Bogaerts groeit op in België. Haar moeder en ook haar grootouders hebben extreemrechtse denkbeelden. Die zijn voor Tanné en haar zus in eerste instantie heel normaal. Het gaat verder dan denkbeelden; haar moeder gaat ook een actieve rol spelen in de partij Vlaams Belang. Uiteindelijk vindt zij een baan op hun hoofdkantoor in Brussel. In haar boek laat Bogaerts zien hoe vanzelfsprekend het extreemrechtse gedachtegoed in haar hoofd en haar verhaal een plaats krijgt.
Bogaerts vertelt haar levensverhaal voor een groot deel chronologisch. Op een gegeven moment komt ze steeds meer tot het besef dat de manier van denken binnen haar gezin door de meeste mensen, haar klasgenoten, anderen uit de omgeving, niet als normaal beschouwd wordt. Ze voelt zich alleen en probeert uit alle macht te verbergen waar ze vandaag komt.
Afstand nemen van je jeugd
Bogaerts belandt uiteindelijk zelf in de politiek in de stad Mechelen. Ook daar verzwijgt ze in eerste instantie de politieke achtergrond en denkbeelden van haar jeugd. Ze leert in de stad een andere kant van de maatschappij kennen. Waar meer ruimte is voor diverse denkbeelden en begrip voor andere culturen. Tot ze niet meer kan verzwijgen waar ze vandaan komt; ze neemt een vriend uit haar politieke omgeving in vertrouwen.
Dat betekent ook een stuk afstand nemen van haar eigen jeugd en familie. Het boek laat indrukwekkend zien hoe Bogaerts genuanceerd en respectvol over haar familieleden praat. En ook tegelijk de denkbeelden die ze van hen heeft meegekregen van zich afschudt. Haar moeder heeft zelfs een reactie op haar boek geschreven, die opgenomen is. In haar reactie laat ze zien dat ze het niet eens is met sommige onderdelen van het boek, maar dat ze wel ontzettend veel van haar dochter houdt en respect heeft voor de weg die ze heeft afgelegd.
Politiek actief
Vanuit de nieuwe invloeden raakt Bogaerts zelf min of meer toevallig bij de lokale politiek terecht. Zij neemt daarmee verder afstand van haar jeugd. Toch gaat ze ook niet kritiekloos over naar een ander uiterste. Het gevoel van 'geen aansluiting' vinden bij de maatschappij herkent ze uit de omgeving van haar jeugd. Dat gevoel heerst ook bij andere groepen in de samenleving. Een gevoel van een plek hebben in de samenleving, erbij horen en invloed hebben op wat er in je leven gebeurt, is een universeel verlangen. Door dat te erkennen, hoeft niemand buitengesloten te worden.
Je koopt 'Kind van extreemrechts' bij managementboek.nl
Over Tanné Bogaerts
Tanné Bogaerts studeerde Communicatiewetenschappen en werkte in het begin van haar loopbaan in de reclamewereld. Sinds 2018 is ze actief in de politiek, zowel als vrijwilliger, politica en vanuit haar vaak als communicatie-consultant. Ze werkt voor G1000, het burgerplatform voor democratische innovatie en nieuwe vormen van burgerparticipatie. Meer informatie vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…