Recensie: Het boomhutgevoel - Petra Kuipers

Veel boeken over projecten managen gaan over methoden en technieken. Met Prince2 en Scrum als wellicht de meeste bekende. Over events, meetings, documenten opstellen en voortgang en productiviteit bewaken. Terwijl volgens Petra Kuipers hele andere zaken de doorslag geven voor het slagen van projecten. Namelijk de menselijke kant. Daarom schrijft zij met 'Het boomhutgevoel' een gids voor inspirerend leiderschap in projecten.

Projecten leiden met het boomhutgevoel

Het boomhutgevoel lijkt in eerste instantie een vergezochte metafoor om duidelijk te maken dat er meer aandacht nodig is voor de menselijke kant. Voor emoties van individuen, voor systemen in teams en organisaties en voor de verhalen die mensen elkaar vertellen. Toch weet Kuipers de brug te slaan tussen het gevoel dat je als kind had als je in de zomer iets moois aan het bouwen was en de wenselijke manier van samenwerken in een projectteam. Bij tijden is de brug wat wiebelig, maar in het algemeen werkt de metafoor prima. Volgens Kuipers bestaat het boomhutgevoel uit 5 elementen:

  • Speelsheid: Als we onszelf en ons werk al te serieus nemen, ontstaat starheid. Sterker nog, een team- of organisatiecultuur ontstaat pas als er ruimte is om te spelen. Maar let op: het spel bestaat bij de gratie van de regels die eraan verbonden zijn.
  • Creativiteit: zonder creativiteit is er geen innovatie. Alleen door op een andere manier naar zaken te kijken, ontstaan nieuwe ideeën. Daarvoor is rust nodig, mijmertijd noemt Kuipers het. Dan komen er nieuwe inzichten, niet als je gevangen zit in de waan van de dag.
  • Nieuwsgierigheid: Om van een project een belevenis te maken, is een bepaalde honger nodig naar hoe het anders kan. Daar komt nieuwsgierigheid bij kijken. Nieuwsgierigheid naar de ander, om dingen leuk te maken en om dingen beter te maken.
  • Optimisme: De projectleider is verantwoordelijk voor het verspreiden van het geloof in een goede afloop. Met realisme, vanzelfsprekend. Realistisch optimisme houdt de moed er in. Ziet het ook als het niet goed gaat en gaat dat vervolgens met geloof in een goede afloop aanpakken.
  • Kameraadschap: Het laatste element van het boomhutgevoel is kameraadschap. Een groep die aan elkaar gehecht is, blijft zijn best doen, ook als het even niet zo lekker gaat. Om tot kameraadschap te komen is frictie nodig, die een projectleider daarom niet uit de weg moet gaan.

Projecten leiden met jezelf, anderen en de organisatie

Kuipers zet in het eerste deel van haar boek duidelijk de toon. Niet de instrumentele benadering van project management leidt tot resultaat. Modern projectmanagement vraagt om een meer systemische aanpak, waarbij de mens, het verhaal én het resultaat in evenwicht zijn. Dat werkt zij in het tweede deel van haar boek uit in drie perspectieven: jezelf, anderen en de organisatie waarin het project zich afspeelt.

Aan de hand van goed gedocumenteerde theorieën verbindt ze inzichten uit bijvoorbeeld de gedragswetenschappen en antropologie aan de rol, verantwoordelijkheid en context van de projectleider. Door inzicht te geven in hoe onze hersenen werken en ons soms bespelen. Door hoe teams en organisaties als systemen opereren en wat er voor nodig is om die te veranderen. En door eerlijk te zijn over hoe zwaar het kan zijn als het even niet lukt en wat er dan nodig is om jezelf staande te houden. Dat alles aangevuld met tips en voorbeelden van een grote diversiteit aan projectleiders, die Kuipers interviewde voor haar boek.

Geen stappenplan, wel een gids voor projectleiders

'Het boomhutgevoel' is geen boek met een stappenplan voor een beginnend projectleider. Na het lezen denkt een beginnend projectleider waarschijnlijk vooral na over waar ze aan begonnen is. Het geeft geen houvast over welke acties je moet ondernemen om de weg naar het resultaat te bewandelen. Het geeft weer hoe complex projecten kunnen zijn en welke rol je daarin hebt.

Voor ervaren projectleiders zijn de inzichten daarom een welkome aanvulling op hun gereedschapskist. En mogelijk een feest der herkenning. Eindelijk duidelijk waarom je alle stappen wel kan doorlopen, en toch niet het gewenste resultaat behaalt. Het boek van Kuipers vraagt een oprechte nieuwsgierigheid naar hoe het anders kan, hoe de mens in elkaar zit en hoe organisaties werken. Een eigenschap die hopelijk heel veel projectleiders hebben of ontwikkelen.

'Het boomhutgevoel' van Petra Kuipers is te koop bij managementboek.nl

Over Petra Kuipers

Petra Kuipers heeft jarenlang ervaring als projectleider en als interim- en verandermanager. Met haar bedrijf De Implementatiedokter werkt ze als trainer en coach op het gebied van leiderschap. Daarnaast werkt ze als consultant en veranderstrateeg in organisaties. Naast 'Het boomhutgevoel' schreef Petra Kuipers ook 'Navigeren in de mist'. Meer informatie vind je op haar website De implementatiedokter.

 

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *