Recensie: Het geheim van het Old Boys Network - Carmen Breeveld

Wil je echt doorbreken in de top van het bedrijfsleven? Dan krijg je te maken met het Old Boys Network. In haar boek loodst Carmen Breeveld je langs de obstakels die dat met zich meebrengt. Ze leert je hoe je er mee om kan gaan, ook zonder jezelf te verliezen.

Het Old Boys Network: hoe zat dat ook al weer

Volgens Wikipedia is het Old Boys Network een netwerk van oudgedienden in een organisatie, die hun machtpositie niet willen loslaten. Het kan zelfs gaan om mensen die niet meer in dienst zijn, maar nog wel invloed hebben op de organisatie. Inmiddels is de term nogal negatief beladen. Bij deze term denken we al snel aan mannen die elkaar de beste deals en mooiste klussen toeschuiven. Behalve natuurlijk het element van 'oneerlijkheid' kan dit ook leiden tot gebrek aan innovatie of nieuwe perspectieven binnen een organisatie of onderneming. Een sprekend voorbeeld hiervan lees je bijvoorbeeld in het boek 'De ondergang van de SNS Bank' van Hetty van de Laar.

Carmen Breeveld beantwoordt in haar boek niet helemaal waarom je bij het Old Boys Network wil horen. En waarom je niet een ander netwerk als alternatief wil starten. Een basisvraag die daarom misschien onder dit boek ligt, is of je door een plek in het netwerk te krijgen, je het eigenlijk niet ook in stand houdt. Of is dat nodig om het netwerk van binnenuit te veranderen?

In zes stappen naar de top

Het boek van Breeveld is in eerste instantie vooral gericht op actie! Als ervaringsdeskundige en coach brengt ze veel voorbeelden en concrete acties in beeld. Zo concreet dat je er ter plekke mee aan de slag kan. Zoals op de juiste functie solliciteren of jezelf (dwingen) te leren netwerken. Ondanks de soms wat opdringerige toon (als je dit wil....dan moet je dat doen) lees je overal de ervaring van Breeveld met deze zaken terug. Ze is praktisch en scherp op hoe je als vrouw echt wel verder kan komen als je dat wil.

De stappen zijn vooral gericht op wat je zelf kan doen. Specifiek geschreven voor vrouwen, maar de adviezen gelden eigenlijk voor iedereen met de ambitie om door te groeien in het bedrijfsleven of bij een andere grote organisatie. En het zijn adviezen die makkelijk klinken, maar in de praktijk vaak lastig zijn uit te voeren of vol te houden. Zo waarschuwt Breeveld zelf al in het begin van het boek.

Verander jezelf of het systeem?

Daar begint het meteen ook een beetje te knellen. In het boek is vooral aandacht voor wat je zelf kan doen. Nodig mensen niet bij je thuis uit, je wil niet dat ze je associëren als een huisvrouw of moeder, bijvoorbeeld. Waarbij de vraag meteen is: waarom kan dat niet? Houd je daarmee niet juist het beeld in stand dat echte zakenmensen geen privéleven hebben? Of dat in ieder geval geen onderdeel van hun zakelijke persoonlijkheid mogen laten zijn?

Het boek gaat daarin een beetje voorbij het het systeem dat juist het Old Boys Network in stand houdt. Het systeem dat het lastiger maakt voor vrouwen, of mannen, die qua houding en gedrag niet aan het ideaalplaatje voldoen om daar door te dringen. En of we eigenlijk wel moeten willen dat dit systeem blijft bestaan, of dat we actief werken aan het afbreken of veranderen van dat systeem. De nuance dat je nog zo hard kan werken, maar je door systemische obstakels wel eens niet verder kan komen. Daar gaat Breeveld eigenlijk aan voorbij. Zonde, want je zou het kunnen uitleggen alsof het allemaal aan de vrouwen zelf ligt. Terwijl dat toch maar een deel van de waarheid is.

Al met al is 'Het geheim van het Old Boys Network' van Carmen Breeveld een praktische gids om stappen te zetten richting de top van het bedrijfsleven. Voor als je daarnaar op zoek bent een handig boek.

'Het geheim van het Old Boys Network' van Carmen Breeveld koop je bij managementboek.nl

Over Carmen Breeveld

Carmen Breeveld is specialist in recruitment. Daarnaast is ze ook bestuurder en ondernemer. Ze richtte haar eerste recruitment bedrijf op in 1996. Na jaren ervaring op te doen in deze tak richt ze zich op diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Carmen is ook oprichter van de Topvrouwen Academy, een programma dat vrouwen leert hoe ze kun loopbaan bij grote ondernemingen kunnen vormgeven. Je leest meer over Carmen Breeveld op haar website.

 

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *