Recensie: Bent u de burgemeester? - Joyce Sylvester

Naast inhoudelijke zakelijke boeken vind ik het waardevol om (auto) biografieën van succesvolle vrouwen te lezen. Zij hebben het pad bewandeld dat andere vrouwen nog moeten betreden. Met alle tegenslagen en successen die daarbij horen. Met hun levensverhaal inspireren ze andere vrouwen om ook hun ambities waar te maken. Een mooi voorbeeld van zo'n inspirerend verhaal is dat van Joyce Sylvester. In haar boek 'Bent u de burgemeester?' vertelt ze hoe ze het schopte tot eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst in Nederland.

Veerkracht als de basis van succes

Sylvester neemt je in haar boek mee vanaf haar jongste jeugd tot aan haar ervaring als waarnemend burgemeester in Naarden. Haar jeugd beschrijft ze als warm, maar ook een periode waarin ze in Nederland te maken krijgt met discriminatie. Dat lijkt - mede door de manier waarop haar ouders er mee omgaan - geen enorme impact te hebben op haar ontwikkeling. Toch speelt het steeds in haar verhaal, soms op de achtergrond, soms meer op de voorgrond, een rol.

Wat meteen opvalt in de beschrijving van haar jeugd is haar veerkracht, net als die van de rest van het gezin. Niet alleen vinden haar ouders door hard werken en een bijdrage te leveren hun plek in de Amsterdamse maatschappij. Ze remigreren een tijd terug naar Suriname, waar ze hetzelfde lijken te bereiken. Als ze vanwege de onafhankelijkheid van Suriname uiteindelijk definitief neerstrijken in Amsterdam, maakt Sylvester er meer dan het beste van.

Maatschappelijke drive staat bovenaan

Ondanks flinke tegenslagen en een onterecht laag schooladvies lukt het Sylvester twee academische opleidingen af te ronden. Ze leert tegelijk dat maatschappelijke impact voor haar een belangrijke drijfveer is. Tijdens haar studententijd gaat ze zich inzetten voor de PvdA. In eerste instantie op lokaal niveau. Daar leert ze hoe de omstandigheden van mensen in de stad verschillen. En welke inzet nodig is om kansen eerlijk te verdelen.

Op basis van deze ervaringen, haar studie en de ervaring die ze op doet met het werk van burgemeester Ed van Thijn, waar haar moeder huismeester is, besluit ze te gaan werken als ambtenaar. Via het Ministerie van Infrastructuur en Milieu komt ze bij de gemeente Amsterdam terecht. Ze promoveert in Staats- en Bestuursrecht en werkt als adviseur op het gebied van privatisering, markt en overheid.

De stap naar het bestuur: Eerste Kamer en burgemeester

Uiteindelijk stelt Sylvester zich met succes verkiesbaar voor de Eerste Kamer als senator namens de PvdA. Haar expertise op het gebied van Markt & Overheid is op zijn plek vanwege complexe dossiers op dit gebied. Zoals de splitsing van de energiebedrijven. Voor de liefhebber een interessant dossier, dat nog steeds online is terug te lezen. Voor de lezer die vooral op zoek is naar inspiratie wordt het bij de beschrijving van de dossiers in de Eerste Kamer soms een beetje taai. De inzichten in de fractiepolitiek daarentegen geven een interessante inkijk in de weerstand waarmee Sylvester te maken heeft.

Tijdens haar werk als senator start Sylvester ook als waarnemend burgemeester. Met haar ervaring in de Haagse politiek en haar achtergrond in Amsterdam komt ze terecht in de plattelandsgemeente Anna Paulowna en later Naarden. Haar burgemeesterschap vindt plaats in een tijd dat er veel druk is voor  gemeenten om te fuseren. Sylvester bewijst dat ze hierin met respect voor alle belangen en verbinding met de inwoners van de gemeenten resultaat kan bereiken. Iets waar ze duidelijk met veel trots op terug kijkt.

Het gaat om samen kansen creëren

Als je het boek van Joyce Sylvester vluchtig doorleest, zie je een vrouw die het - ondanks tegenslag en soms tegenwerking- schopt tot belangrijke functies in het Nederlandse bestuur. Daaronder ligt voor de oplettende lezer nog een andere boodschap: door iedereen de kans te geven, gaat de maatschappij als geheel vooruit. Sylvester laat zien dat haar loopbaan naast haar harde werk ook het resultaat is van de kansen die de samenleving haar bood. Ondanks de discriminatie en tegenwerking die zij ondervond. Een prachtig inzicht, dat haar vast geholpen heeft om in haar positie als waarnemend burgemeester zo gewaardeerd te worden.

Je koopt het boek 'Bent u de burgemeester' bij managementboek.nl

Over Joyce Sylvester

Tegenwoordig werkt Joyce Sylvester als Dijkgraaf Amstel Gooi en Vecht. Nog steeds in het openbaar bestuur dus. Na het afronden van de herindeling van de gemeente Gooise Meren werkte ze als vervanger van de Nationale Ombudsman. Een positie waar je haar misschien wel eens hebt gezien in de media. Meer informatie over haar en haar loopbaan vind je op haar website.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *