Recensie: Werk slimmer, niet harder - Jennefer Boskeljon

Werk te veel, tijd te kort. In welke sector je ook werkzaam bent, het lijkt ons allemaal te overkomen. Mede door alle digitale middelen die constant om onze aandacht vragen, de vermenging van werk en privé en onze eigen ambitie: we hebben het altijd (te) druk. Zonde, want door slimmer te werken hoef je dat helemaal niet zo te voelen. Althans, dat stelt Jennefer Boskeljon in haar boek 'Werk slimmer, niet harder'. Zij helpt je op de weg van altijd druk naar meer geluk.

Werk Slimmer Niet Harder Jennefer Boskeljon

Je relatie met tijd bepaalt je drukte

Een belangrijk inzicht dat Boskeljon meteen in het eerste deel van haar boek deelt, is het besef dat je relatie met tijd: het woord, het begrip, jouw beleving, een belangrijke factor is in je gevoel van druk zijn. Ze noemt dit je tijdmindset. In het kort komt het er op neer dat hoe jij tijd beleeft en hoe je daar over praat tegen jezelf een belangrijke invloed heeft op de stress en druk die je ervaart.

Tijd kan aanvoelen als iets waar je nauwelijks controle over hebt. Je kijkt op de klok en er is weer een kwartier voorbij....In dat kwartier had je eigenlijk iets willen doen, waar je nu geen tijd meer voor hebt. Nu loop je de hele dag achter je planning aan terwijl je nog zoveel moet. Herkenbaar? Ik vond in ieder geval van wel en ik vond het een openbaring hoe Boskeljon dit element van tijdsbeleving als de basis van het gevoel van werkdruk beschrijft. Want dat betekent ook dat als je je gevoel van controle terug krijgt, je veel meer invloed hebt op je ervaren werkdruk.

Leer je tijdtype kennen

Meer grip krijgen op je tijdsbeleving klinkt ingewikkeld. Dat kan het misschien ook zijn, maar Boskeljon maakt het je in haar boek gelukkig makkelijk. Daarvoor introduceert zij 6 stereotype tijdtypes waar je jouw eigen gedrag aan kan spiegelen. Alleen de namen zijn al vermakelijk en een feest der herkenning. Wat dacht je van thalmende Thea, of de ons allen wel bekende Pietje precies. Deze stereotypes beschrijft ze aan de hand van hun werkstijl en tijdsbeleving, waardoor je of jezelf of misschien een collega binnen een paar zinnen herkent.

Het nadeel van stereotypes gebruiken, is dat elk van deze typetjes natuurlijk een uitvergroting is van bepaald gedrag. En dat geen enkel mens precies samenvalt met één bepaald stereotype. Waarschijnlijk herken je wel iets van jezelf in meerdere of alle stereotypes. Gelukkig helpt Boskeljon je op weg door met korte testjes jouw voorkeur in beeld te krijgen. Niet alleen bij de tijdstypes trouwens, dat doet ze op veel plekken in haar boek.

En dan op weg naar meer geluk: instrumenten

En dan? Je weet wat je relatie met tijd is en waar je op een andere manier naar jouw tijdsbesteding kan kijken. Daar houdt het advies van Boskeljon niet op. In het laatste deel van haar boek neemt ze je mee in diverse instrumenten om ook echt aan de slag te gaan met het beter benutten van je tijd. Dat doet ze op twee elementen: het onder controle krijgen van jouw stoorzenders en het verbeteren van je werkstructuur.

In deze hoofdstukken behandelt Boskeljon met name de basics van timemanagement. Van het beter indelen van je mailbox en het uitschakelen van notificaties tot het inrichten van je agenda, inclusief tijd voor jezelf en het uitwerken van je taken. Voor doorgewinterde productiviteitsjunkies geeft het boek weinig nieuws op dit vlak. Voor iedereen die nog aan het begin staat van haar werk effectief en efficiënt inrichten, is het een heel mooi en compleet overzicht. Ook voor degenen die al langer bezig zijn hiermee, maar het steeds maar niet voor elkaar krijgen.

'Werk slimmer, niet harder' biedt een interessant perspectief op de reden dat we steeds weer tijdsdruk ervaren en helpt je op weg om jouw tijd effectiever en efficiënter te gebruiken. De QR codes naar het bonusmateriaal vormen een extra kans om je in de materie te verdiepen. Je koopt het boek hier.

Over Jennefer Boskeljon

Jennefer Boskeljon is auteur, coach en adviseur op het gebied van slimmer werken, timemanagement, persoonlijke effectiviteit en werkplezier. Ze wil professionals effectiever laten werken, maar vooral succesvol én gelukkig maken. Ze trainde de afgelopen jaren duizenden mensen met haar beproefde methodes. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Dit boek werd voor een recensie gratis aan ons toegestuurd. Het gratis ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar heeft nooit invloed op de inhoud van de recensie of de publicatie op deze blog of social media.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *