Recensie: Vallen, opstaan en weer doorgaan - Jacqueline Zuidweg, Josette Dijkhuizen

Een boek geschreven door een zakenvrouw van het jaar en de VN-vrouwenvertegenwoordiger 2013, dat moet wel veel waarde vertegenwoordigen. En dat doet het boek 'Vallen, opstaan en weer doorgaan' van Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen ook. Als je een boek verwacht over hoe je het als vrouw kan maken in de wereld of het bedrijfsleven, dan raak je misschien teleurgesteld: dit boek gaat over wat je als ondernemer kan doen als het slecht gaat met je bedrijf. Beide auteurs hebben op dat gebied veel ervaring en zagen in 2013 een gebrek aan informatie voor ondernemers over dat onderwerp.

Vallen, Opstaan

Een onderneming: het kan ook mis gaan

Het boek begint met een overzicht van de prestaties van bedrijven in Nederland. Omdat het boek al 11 jaar oud is, zijn de cijfers vanzelfsprekend gedateerd. Toch is de boodschap erachter dat niet; ondernemen betekent niet vanzelfsprekend gouden bergen, een hoog inkomen en succes. Zo wijzen Zuidweg en Dijkhuizen er op dat ondernemers vaker een laag inkomen genereren dan mensen in loondienst. Ook wordt er jaarlijks een groot aantal bedrijven beëindigd, waarbij er soms sprake is van gedwongen beëindiging (faillissement). In dat geval blijft de ex-ondernemer, de leveranciers en de samenleving vaak achter met een flinke negatieve financiële strop.

Zuidweg en Dijkhuizen willen ondernemers bewuster maken van het risico dat het fout kan gaan met het bedrijf. Ondernemen is voor veel mensen een manier om hun autonomie en werkgeluk te vergroten: ze hebben meer vrijheid over wat ze doen en ook hoe ze het doen. Ze kunnen uitvoering geven aan hun eigen ideeën zonder toestemming te vragen. Aan de andere kant betekent dat ook dat ze volledig verantwoordelijkheid dragen, ook financieel. Dat het soms misgaat, is geen fijne boodschap. Volgens Zuidweg en Dijkhuizen is het wel belangrijk om daar bij de start van je onderneming al bij stil te staan.

Wat als het niet goed gaat met je bedrijf?

Aan de hand van hun eigen kennis en ervaring én de ervaringen van een tiental ondernemers stelden Zuidweg en Dijkhuizen een lijst van 10 adviezen op voor ondernemers waarbij het niet zo lekker gaat. Of die een ondernemer kan gebruiken om te voorkomen dat het bergafwaarts gaat, terwijl het op het moment misschien nog prima loopt. De adviezen hebben met allerlei aspecten van ondernemen te maken. Ook met de persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer. Zo zijn er adviezen op het gebied van hulp vragen, en over de voors en tegens van het werken met een zakenpartner.

De adviezen worden ondersteund door de persoonlijke ervaringen van de geïnterviewde ondernemers. Zij leggen uit hoe zij bepaalde adviezen hebben toegepast. Of juist de fout hebben gemaakt om dat niet te doen, en daardoor (verder) in de problemen raakten. De ervaring van Zuidweg in haar rol als uitvoerder van schuldhulpverlening voor ondernemers komt ook op veel plekken terug.

Het einde kan ook een nieuw begin zijn

Naast het besef dat een bedrijf ook mis kan lopen en dat een ondernemer zich daar op moet voorbereiden, delen Zuidweg en Dijkhuizen nog een belangrijk inzicht. Ondernemers die in staat zijn een mislukt ondernemersavontuur te boven te komen, hebben in de toekomst een grotere kans van slagen. Ze wijzen hierbij bijvoorbeeld op de houding in de Amerikaanse samenleving, waarbij een echte ondernemers minimaal 3 faillissementen meegemaakt moet hebben.

In de Nederlandse samenleving ligt er nog een stigma op het falen van je bedrijf. Daardoor is het voor ondernemers extra lastig om hulp te vragen. En ook als ze ondermeming eenmaal is opgeheven om hun zelfvertrouwen weer op te bouwen. Dijkhuizen en Zuidweg wijzen er op dat ondernemers die een keer een bedrijfsbeëindiging hebben meegemaakt, over het algemeen beter presteren in hun volgende onderneming. De ervaring brengt waardevolle inzichten. Voor sommige ondernemers is dat trouwens de les dat ze beter in loondienst kunnen gaan; ook die is vanzelfsprekend heel waardevol!

'Vallen, opstaan en weer doorgaan' heeft een boodschap die eigenlijke elke (startende) ondernemer moet horen. Het kan ook de verkeerde kant opgaan met je onderneming. Dit boek geeft advies wat je daar aan voorbereidingen voor kan treffen en wat je kan doen als het eenmaal zo ver is. Je koopt het boek hier.

Over Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen

Jacqueline Zuidweg is eigenaar van Zuidweg & Partners. Haar bedrijf staat ondernemers bij die in financieel zwaar weer verkeren. Ze startte het bedrijf in 1994 en bouwde het uit tot een organisatie met landelijke bekendheid. Als erkenning voor haar werk en ondernemersactiviteiten werd Jacqueline Zuidweg in 2012 benoemd tot zakenvrouw van het jaar. Meer informatie vind je op haar website.

Josette Dijkhuizen is ondernemer en wetenschapper. Ze is bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University  met de leerstoel 'Duurzame inzetbaarheid van ondernemers in Nederland'. Naast haar wetenschappelijke werk is Josette Dijkhuizen ondernemer. In haar werk richt ze zich op het begeleiden en versteken van ondernemers. Vrouwelijke ondernemers hebben een speciale plek in haar werk. Meer informatie vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *