De vergelijking tussen bergbeklimmen en zakelijke projecten, je loopbaan of je ondernemersreis wordt vaak gemaakt. Meestal is dat door mensen die zelf geen bergbeklimmer zijn. Dus is de vraag of de vergelijking helemaal terecht is. Gelukkig brengt Katja Staartjes - de eerste Nederlandse vrouw die Mount Everest beklom - antwoord op die vraag in haar boek 'Topteams'.
Samen bergen verzetten om een team te maken
In het boek neemt Staartjes je letterlijk mee op een expeditie. Haar methodiek omvat 6 fases, die vergelijkbaar zijn met hoe een team een berg beklimt. En er weer van afdaalt, zowel in het bedrijfsleven als bij het bergbeklimmen een fase die vaak onvoldoende aandacht krijgt. Per fase onderscheidt ze 3 stappen, waardoor in totaal 18 pijlers ontstaan.
De 6 fases zijn:
- Expeditie: Deze fase richt zich op de voorbereiding. Wat is je doel? Hoe ga je daar komen en wat heb je daarvoor nodig? In het bergbeklimmen is voor deze fase vaak veel tijd nodig. Niet alleen om te bepalen welke berg je gaat beklimmen, ook om de juiste route, materialen en financiering te bepalen. In het bedrijfsleven is voldoende aandacht voor deze fase soms lastig. Je wil vooral graag beginnen. Staartjes pleit voor voldoende aandacht voor de voorbereiding.
- Team: Een tweede deel van de voorbereiding is het samenstellen van het team en het bepalen van de verantwoordelijkheden. Net als bij het klimmen moet je nadenken over hoeveel mensen er nodig zijn, wat zij meebrengen en hoe je de verantwoordelijkheden verdeelt. Inzicht in persoonlijkheden en het bij elkaar brengen van verschillende perspectieven brengt je team vooruit. De verantwoordelijkheid verdelen onder teamleden zorgt ervoor dat die perspectieven ook tot hun recht komen.
- Basiskamp: Dan is het zo ver, de voorbereidingen zijn getroffen en het team is gereed. Op naar het basiskamp. In het bergbeklimmen een daadwerkelijk fysieke plek. Voor zakelijke teams verwijst Staartjes voor het basiskamp naar de onderlinge afspraken en het vertrouwen dat nodig is om samen te presteren. Met energie, vertrouwen en een duidelijke communicatie. Waar je steeds op terug kan vallen.
- Beklimming: Vanuit het basiskamp start de beklimming: oftewel het project of de dagelijkse praktijk van je team. Om dat tot een goed resultaat te brengen is leiderschap nodig, inspiratie en de koers uitzetten. In de praktijk blijkt of een team echt kan samenwerken. Daarin komen onvermijdelijk confrontaties kijken.
- Top: Hoe dichter je bij het resultaat komt, hoe groter de spanning wordt. Onderling en bij de vraag of de top echt bereikt wordt. In de laatste fase voor de top is committent van alle teamleden nodig. Samen moet je veerkrachtig zijn. Eerlijk bepalen of iedereen in staat is om de top te bereiken, zonder dat grenzen overschreden worden.
- Afdaling: Na het behalen van de top stopt de beklimming niet: er is aandacht nodig voor de afdaling. Ten eerste om het succes te vieren. Maar ook samen reflecteren en na te denken hoe het volgende keer beter kan. Laat de blijdschap en trots dat niet in de weg staan.
Een zakelijk boek als visuele belevenis
Naast de bijzondere ervaring die Staartjes als bergbeklimmer in het boek brengt, is 'Topteams' ook een prachtig vormgegeven uitgave. De foto's van Menno Boermans zijn de rode draad in het boek. Per hoofdstuk is meer ruimte voor de beelden dan voor de tekst. Dit maakt het boek net zo goed een managementboek als een boek dat op de koffietafel thuishoort. De beelden zijn niet overheersend, maar ondersteunen de boodschap van Staartjes. Het brengt in beeld hoe de pijlers tijdens het bergbeklimmen een rol spelen en brengt ook de bijbehorende emoties over. Alleen daarom al een prachtig cadeau voor iedereen die met teams werkt.
Het boek 'Topteams' van Katja Staartjes is te koop bij managementboek.nl
Over Katja Staartjes
Katja Staartjes is de bekendste vrouwelijke Nederlandse bergbeklimmer. Zij was de eerste Nederlandse vrouw op de Mount Everest en beklom daarnaast verschillende andere bergen boven de 8 duizend meter. Staartjes heeft daarnaast ook ervaring in het bedrijfsleven, waar zij onder andere grote verandertrajecten begeleidde. Ze presenteerde haar verhaal en filosofie in een Ted Talk. Meer informatie vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…