Te druk, te gestresst, te gehaast. We kennen het allemaal; we zijn bezig met ons werk, ons huishouden, sporten, sociale verplichtingen, alle andere ambities die we nog hebben. Maar is dat echt wat je wil? Of zou je meer tijd willen besteden aan diepere relaties, aan jezelf en aan nadenken over wat je eigenlijk echt wil? Mariska Fissette wil je in haar boek 'De Work-Life revolutie' laten zien dat je ook andere keuzes kan maken.
De werk-privé balans het raam uit
Fissette is duidelijk kritisch op de manier waarop we denken over werk-privé balans. Haar kritiek bestaat uit 2 ideeën. Ten eerste is de ouderwetse indeling van werktijd en privétijd lastig te handhaven in veel beroepen die we tegenwoordig uitvoeren. In veel beroepen worden mensen beoordeeld op hun analytisch en creatief vermogen. Dat laat zich meestal niet plannen. Sterker nog, juist door andere dingen te doen, komen vaak de beste ideeën boven. Niet door eindeloos naar een lege spreadsheet op je laptop te kijken.
Een tweede kritische noot op de werk-privé balans heeft meer te maken met de emotionele verbondenheid. Volgens Fissette is het onderscheid tussen de werkende mens en de mens die je privé bent veel te hard. Je neemt jezelf steeds mee, in elke context waarin je je beweegt. Op het werk mag daarom veel meer aandacht besteed worden aan wie je bent en wat je voelt. En andersom mag je in je privéleven misschien wel dingen meenemen die je hebt geleerd in je werkende leven.
De weg naar focus, rust en voldoening
Op basis van deze constatering stelde ze een reis samen om op een andere manier te kijken naar jezelf en naar hoe je je tijd en energie besteedt. Dit doet ze aan de hand van verschillende onderwerpen, die ieder in een eigen hoofdstuk uitgediept worden. Het gaat hierbij om je innerlijke kompas, focus, rust, alleen zijn, emoties, zelfliefde en verbinding. In elk hoofdstuk neemt ze je - vaak aan de hand van voorbeelden uit haar eigen leven - mee in een ander perspectief op balans in je leven. Bijvoorbeeld door met meer focus te werken op het moment dat je ook echt aan het werk bent. Zodat je meer gedaan krijgt en je werk ook los kan laten als je er niet mee bezig bent.
Per hoofdstuk ontvang je naast de tekst verschillende oefeningen. Sommige van die oefeningen zijn te volgen aan de hand van de tekst in het boek. Andere bevatten audiofragmenten, bijvoorbeeld in de vorm van geleide meditaties. Deze oefeningen kan je ontsluiten door de bijbehorende QR code te scannen. De afwisseling zorgt dat je echt met jezelf aan de slag kan, in plaats van vooral gehaast dit boek door te lezen. Tegelijkertijd vergt het natuurlijk wel aardig wat discipline om de oefeningen te doen en ze - als ze passend zijn voor je - ook vaker op te nemen in je leven.
Revolutie? Not so much...
Is dit boek dan een echte revolutie? Helemaal niet. De adviezen van Fissette zijn geen totaal nieuwe inzichten die nog niet eerder door vergelijkbare auteurs gedeeld zijn. Ook het perspectief op de werk-privé balans is niet revolutionair. Toch is het belangrijk dat we deze inzichten en perspectieven blijven delen; stressklachten zijn nog steeds één van de belangrijkse oorzaken van ziekteverzuim. Blijkbaar moeten meer mensen dit perspectief nog krijgen. Of er steeds weer aan herinnerd worden dat het ook anders kan. Je gunt toch iedereen de rust en het vertrouwen om voor haar eigen mentale gezondheid te kiezen.
De Work-Life revolutie is een praktische gids om op een andere manier naar je werk-privé balans te kijken. En hier ook gericht acties voor te nemen. Je koopt het boek hier.
Over Mariska Fissette
Mariska Fissette is psycholoog, gedragstrainer en coach. Ze leidt managers, theraputen en professionals op om meer rust, werkplezier en voldoening in hun werk te vinden. Samen met haar man Jop richtte ze 'The Well-being Workplace' op. Hun doel is om welzijn de 1e prioriteit in de werkomgeving te maken. Meer informatie over hun organisatie vind je hier.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…