Duurzaamheid speelt in organisaties een steeds grotere rol. Dit wordt veroorzaakt door toenemende maatschappelijke druk, maar ook doordat overheden meer regels opleggen over de manier waarop bedrijven en organisaties acteren. 'De impactmissie' van Marlot Kiveron is een handboek om sustainability-professionals op weg te helpen in hun opdracht om organisaties duurzamer te maken.
Sustainability: waar te beginnen?
Kiverot noemt haar boek niet voor niks een handboek. In maar liefst 384 pagina's neemt ze je mee in 7 stappen om sustainability op de agenda te krijgen én ook daadwerkelijk te laten leven in je organisatie. Als je denkt dat werken aan duurzaamheid vooral gaat over het scheiden van afval en fair trade koffiebonen gebruiken, dan kom je van een koude kermis thuis. Echt werken aan sustainability vraagt om een doordachte strategie, doordachte communicatie en vooral veel doorzettingsvermogen.
Dit boek is dan ook niet bedoeld om startende professionals enthousiast te maken voor het vak. Zoals het hoort bij een handboek is het uitgebreid en beschrijft stapsgewijs met welke uitdagingen en kansen je in een organisatie te maken kunt krijgen. Het handboek richt zich meer op het verandermanagement, dan op het vakgebied van sustainability inhoudelijk.
Sustainability vraagt om verandering
Dat is eigenlijk heel logisch. Want als sustainability vanzelf onderdeel was van hoe organisaties werken, dan waren er geen sustainability professionals nodig. Kiveron zet scherp neer dat het veranderkundige aspect van je rol de essentie is. Naast een inhoudelijke passie voor het onderwerp natuurlijk. Maar de maatregelen om duurzamer te werken, volgen vaak ook wel uit de organisatie. Het gaat er om aandacht en resources voor het onderwerp te creëren.
Daarbij baseert Kiveron zich op een veelheid van managementtheorieën en modellen. De modellen zijn bij veel organisaties al bekend. Juist omdat het om veranderkundige modellen gaat, die binnen de bedrijfskunde en het management in veel situaties toegepast worden. Door de hoeveelheid wordt niet elk model tot in detail uitgewerkt. Dit heeft als voordeel dat er veel perspectieven aan bod komen. Het nadeel is dat voor een goede toepassing verdere verdieping nodig is.
Sustainability moet onderdeel worden van de organisatie
Uiteindelijk is een belangrijke vraag die Kiveron naar voren brengt, de vraag of sustainability wel bij een apart team of een aparte afdeling belegd moet worden. De zorg om de toekomst van onze planeet zou de hele organisatie aan moeten gaan. Die zorg delen we allemaal, niet alleen als werknemer, maar ook als mensen. Door dit onderwerp apart onder te brengen in de organisatie ontnemen we onszelf niet alleen de kans om het op die manier op te pakken. Het kan er ook voor zorgen dat de rest van de organisatie zich minder verantwoordelijk voelt. Het sustainabilityteam draagt die verantwoordelijkheid nu eenmaal.
Toch is het volgens Kiveron noodzakelijk om te starten met een team of afdeling. Om te zorgen dat het onderwerp op de agenda blijft en de juiste veranderkundige aanpak gebruikt wordt. Het lijkt haar droom dat haar beroep straks overbodig wordt. En sustainability een vanzelfsprekend onderwerp is waar we altijd bij stilstaan in organisaties.
Je koopt 'De impactmissie' van Marlot Kiveron hier.
Over Marlot Kiveron
Marlot Kiveron werkte in verschillende organisaties als sustainability professional. Ze was sustainability-pionier bij het brillenmerk Ace&Tate, waarbij ze werkte aan circulaire bedrijfsmodellen, transparantie en samenwerking in de sector. Ze is ook mede-oprichter van het AMS Sustainability Network. Meer informatie over Marlot Kiveron vind je o.a. op change.inc
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…
Dit boek werd voor een recensie gratis aan ons toegestuurd. Het gratis ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar heeft nooit invloed op de inhoud van de recensie of de publicatie op deze blog of social media. We ontvingen dit boek - in het kader van sustainability - al e-book.