5 boeken van Nederlandse topvrouwen

Wat is een topvrouw? Volgens het woordenboek gaat het om een vrouwelijke leidinggevende op het hoogste niveau in een organisatie. Natuurlijk zijn dat topvrouwen, maar daarmee is de titel wel erg smal gedefinieerd. Voor mij zijn topvrouwen vrouwen die inspireren. Die bijzondere resultaten bereiken, die kiezen voor hun eigen weg én een voorbeeld zijn voor anderen vrouwen. Dus niet alleen in de top van het bedrijfsleven, maar ook in de sport, openbaar bestuur of op andere vlakken. Met die brede definitie van topvrouwen stelde ik een lijst met 5 boeken van bijzondere Nederlandse topvrouwen voor je samen. Allemaal vanuit hun eigen vakgebied en allemaal door henzelf geschreven.

1. Bent u de burgemeester? - Joyce Sylvester

Een topvrouw uit het openbaar bestuur en de politiek, zo mag je Joyce Sylvester zeker noemen. Als eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst was haar benoeming niet vanzelfsprekend. Ook voor die benoeming was ze al een topvrouw trouwens, Sylvester was namens de PvdA lid van de Eerste kamer. In haar boek 'Bent u de burgemeester' beschrijft ze hoe ze vanuit haar opvoeding leerde te werken aan gelijke kansen, en hoe ze dat later in haar loopbaan gebruikte om succesvol politica te worden.

Je leest de hele recensie van het boek hier.

Je koopt 'Bent u de burgemeester?' bij managementboek.nl

2. Een geslaagde onderneming - Sylvia Tóth

De eerste vrouwelijke voorzitter van een raad van bestuur en de eerste Nederlandse vrouw die een bedrijf naar de Nederlandse beurs bracht. Sylvia Tóth mag je met recht een topvrouw noemen. Niet voor niks werd ze in 1985 verkozen tot zakenvrouw van het jaar. In haar boek 'Een geslaagde onderneming' beschrijft ze hoe ze van uitzendkracht bij Content uiteindelijk directeur en voorzitter van de raad van bestuur werd. En wat ze tegenkwam in het spel om het bedrijf van een investeringsmaatschappij over te nemen en zelf naar de beurs te brengen. Interessant en inspirerend voor iedereen die in het bedrijfsleven een stapje hogerop wil.

Je leest de hele recensie van het boek hier.

Helaas is het boek 'Een geslaagde onderneming' niet meer nieuw te bestellen. Met een beetje geluk vind je het bij het antiquariaat.

3. Anna - Anna van der Breggen

Als je ergens topvrouwen tegenkomt, is het in de topsport. Anna van der Breggen won Olympisch goud bij het wielrennen in Rio de Janeiro in 2016. En daarnaast zo'n beetje alle koersen en wegwedstrijden die je kan bedenken. In haar boek 'Anna' beschrijft ze hoe ze verliefd werd op het wielrennen, hoe het leven van een topsporter er uit ziet en waar vrouwen specifiek mee te maken krijgen in topsport. Bijzonder zijn ook de bijdragen van familie, vrienden en collega's aan het boek. Zij reflecteren op de weg die Van der Breggen heeft afgelegd. Wat vooral opvalt is de enorme nuchterheid waarmee ze haar leven in de schijnwerpers beschrijft.

Je leest de hele recensie van het boek hier.

Je koopt 'Anna' bij managementboek.nl

4. Het geluid van de stilte - Inez Weski

Inez Weski is - zeker door haar rol in het Marengo-proces - een bekende Nederlander geworden. Deze strafrechtadvocaat met haar opvallende verschijning zullen veel mensen kennen. In het boek 'Het geluid van de stilte' beschrijft Weski haar arrestatie en opsluiting  in 2023. Ze wordt verdacht van het doorspelen van informatie aan een criminele organisatie. Om die reden wordt ze onder erbarmelijke omstandigheden en in totale afzondering opgesloten. Behalve haar beleving van deze tijd gaat Weski uitgebreid in op de rol en verantwoordelijkheid van de staat met haar geweldsmonopolie tegenover haar inwoners. En de rol die nieuwe informatietechnologie daar in speelt. Het boek is daardoor op onderdelen complex, en vraagt historisch en cultureel besef en achtergrond. Aan de andere kant maakt het daarom ook enorme indruk.

Je leest de hele recensie van het boek hier.

Je koopt 'Het geluid van de stilte' bij managementboek.nl

5. Fulltime avonturier - Tamar Valkenier

Een topvrouw zijn, kan ook betekenen een totaal ander pad kiezen. Dat bewijst Tamar Valkenier. Zij laat haar loopbaan als sterrenchef en recherche-psycholoog achter zich om een heel ander leven te leiden: dat van avonturier. Valkenier bouwt haar eigen fiets en trekt heel Europa door, terwijl ze wildkampeert en bij vreemden op de bank slaapt. Avonturen in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland volgen. Met als hoogtepunt een trektocht te paard door Mongolië. Het boek eindigt met haar voettocht van 600km door Jordanië. In het boek laat Valkenier niet alleen zien wat het praktisch betekent om fulltime avonturier te zijn, maar ook wat het met haar en haar relaties doet. Hoe ze omgaat met eenzaamheid en ook met de weinige middelen die ze heeft. Inspirerend voor iedereen die stiekem ook wel eens droomt van een heel ander leven.

Je leest de hele recensie van het boek hier.

Je koopt 'Fulltime avonturier' bij managementboek.nl

Wie is volgens jou een topvrouw?

Ken je nog een topvrouw en heeft ze een boek geschreven? Geef vooral het boek door in de reacties! Wie weet verschijnt er binnenkort een recensie hier.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *