Review: What it takes - Sarina Wiegman en Jeroen Visscher

Het vrouwenvoetbal zit in een enorme opmars. Hoewel de verschillen met het mannenvoetbal, vooral financieel, nog enorm groot zijn, worden ze steeds kleiner. Een belangrijke factor daarin is de professionalisering en de aandacht die er naar het vrouwenvoetbal gaat. In Nederland is dat gevoed door het succes van het vrouwenelftal, dat onder leiding van Sarina Wiegman Europees kampioen (2017) en een tweede plaats op het Wereldkampioenschap (2019) veroverde. In haar boek 'What it takes' beschrijft ze hoe ze haar loopbaan beleeft en welke stappen ze zette om daar te komen.

Wiegman 11zon

Als klein meisje met korte haren voetballen

Door het boek heen komt Wiegman steeds terug op de ervaringen die zij in haar jeugd opdeed met voetbal. Ze hield van het spel, maar ze mocht officieel als meisje niet meespelen. Dus knipte ze - met toestemming van haar ouders - haar haren kort en meldde zich alsnog bij de plaatselijke voetbalvereniging. Haar eigen teamgenoten wisten natuurlijk dat ze een meisje was. Maar voor de tegenstander hielden ze dat zo veel mogelijk geheim: het was niet toegestaan om als meisje deel te nemen aan de competitie.

Als je daarnaast leest waar het vrouwenvoetbal nu staat, in Nederland en daarbuiten, dan is er veel veranderd. Het is vanzelfsprekend dat meisjes zich ook aan kunnen melden bij een voetbalvereniging. Inmiddels is vrouwenvoetbal echt topsport, met een eigen competitie, Europese en Wereldkampioenschappen. Toch draait Wiegman er niet om heen: vrouwenvoetbal loopt nog ver achter bij het mannenvoetbal. Er is nog een lange weg te gaan.

Van voetbalster tot succesvolle coach

Wiegman speelde zelf uiteindelijk in het nationale elftal en won landstitels en KNVB-bekers. Na haar actieve carrière als speelster startte Wiegman haar loopbaan als coach. Ze deed ervaring op bij diverse Nederlandse clubs en kwam vervolgens als assistent-coach op de bank bij het vrouwenelftal van Oranje. In 2016 nam ze het roer over en werd ze bondscoach van de Leeuwinnen.

Vanaf dan gaat het snel. Met haar manier van werken en trainen bereikt Wiegman al snel grote prijzen. In 2017 wordt ze Europees Kampioen in eigen land. In 2019 verovert ze met haar speelsters de tweede plaats tijdens het wereldkampioenschap in Frankrijk en bereikte ze de kwartfinale van de Olympische spelen in Tokio. Na haar overstap naar het vrouwenelftal van Engeland verovert ze met hen de Europese titel in eigen land in 2022.

Vrouwen in een mannenwereld

In het gehele boek gaat Wiegman in op de positie van de vrouw in de mannenwereld van het voetbal. Haar beschrijving van hoe zij omgaat met bijvoorbeeld assistent-coach Foppe de Haan in haar eerste jaren als bondscoach doen denken aan veel ervaringen van vrouwen in de zakenwereld. Een ervaren man komt - vaak onbewust - in jouw vaarwater. Haar eerlijkheid over hoe ze hiermee worstelt, zorgt voor veel begrip. Bij De Haan en ook voor jou als lezer.

Daarnaast laat Wiegman zien hoe bewust zij zich is van haar voorbeeldrol als succesvolle vrouw. Niet alleen in het voetbal, maar ver daarbuiten. Doordat zij met haar speelsters laat zien wat er mogelijk is, hoopt ze meisjes en vrouwen te inspireren om voor het hoogst haalbare te gaan. Als ze dat willen op het voetbalveld, maar ook daarbuiten. De lessen die ze deelt over hoe ze aan haar succes werkt, zijn overdraagbaar naar elke toppositie. Het belang van het team, van relaties, van goede voorbereiding en van hard werken. Daarmee is dit boek ook voor vrouwen die helemaal niets met voetbal hebben toch interessant.

Je koopt het boek 'What it takes' van Sarina Wiegman bij managementboek.nl 

Over Sarina Wiegman

Na een loopbaan als speelster en trainster wordt Sarina Wiegman in 2016 bondscoach van het Nederlandse vrouwenvoetbal-elftal. Ze behaalt met hen diverse successen, waaronder de Europese titel in 2017. In 2021 stapt ze over naar het Engelse Nationale vrouwenelftal. Ook met hen behaalt ze de Europese titel, in 2022. Ze werd in 2022 in Engeland benoemd tot coach van het jaar en tevens door de FIFA als beste coach van een vrouwenelftal in hetzelfde jaar. Meer informatie over Sarina Wiegman vind je op haar wikipedia pagina.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *