De man is de norm in onze maatschappij. Daar is vast niet iedereen het mee eens, maar dat is wel de stelling van Caroline Glasbergen. En haar stelling wordt onder andere bewezen in het boek 'Invisible Women' van Caroline Criado Perez. Glasbergen wil daarom meer ruimte maken voor authentiek vrouwelijk leiderschap. In haar boek 'New Female leader' neemt ze vrouwen mee om hun authentieke leiderschap te ontwikkelen.
De man als ideale leider
Volgens Glasbergen is in onze samenleving de stereotype leider een witte, charismatische, zelfverzekerde, hoogopgeleide man. Precies wat Joris Luyendijk beschreef in zijn boek 'De Zeven Vinkjes'. Deze man stuurt topdown de organisatie aan, waarbij hij veel verantwoordelijkheid neemt. Maar ook veel besluiten alleen maakt. Doordat dit beeld onderdeel is van onze cultuur, gaan vrouwen op leiderschapsposities zich zo veel mogelijk naar dit stereotype gedragen. Zonde, vindt Glasbergen.
Want vrouwen kunnen juist iets anders brengen in organisaties. Door zich meer bewust te zijn van hun vrouwelijke leiderschapskwaliteiten en deze bewust in te zetten. Daar wordt de organisatie, maar ook de hele maatschappij beter van. Glasbergen ontwikkelde daarvoor het 3C-model. De 3C's staan voor: Clarity, Connection en Community.
Clarity: waar hebben we echt mee te maken?
In het deel over clarity beschrijft Glasbergen de verschillende uitgangspunten die zij gebruikt in haar boek. De definities die ze hanteert voor masculien en feminien leiderschap bijvoorbeeld. En dat dat niet altijd samenhangt met man of vrouw zijn, maar dat het een fluïde schaal is waarbij ieder kan kiezen om verschillende stijlen in te zetten.
Een groot deel van dit hoofdstuk gaat over het zelfvertrouwen waarmee vrouwen in hun zakelijke leven staan. Of misschien wel juist het gebrek aan zelfvertrouwen en moed dat wij vanuit onze opvoeding en omgeving mee krijgen. Glasbergen legt uitstekend uit hoe het Imposter Syndrom een belangrijke belemmering is in het aangaan van uitdagingen door vrouwen. Dit 'syndroom' zorgt voor gedachten dat je een kans niet echt verdient. En snel door de mand zal vallen als je wel een stap naar voren zet. Dit hardnekkige gedachtepatroon komt vooral, maar niet alleen, voor bij vrouwen.
Connection: in verbinding zijn met jezelf
Connection staat voor verbinding met jezelf. Dat betekent dat je als leider weet waar je sterke en zwakke punten liggen. Hoe je in verbinding kan blijven met je lijf en emoties. En ook wat je waarden zijn en hoe je die wil en kan inzetten om je doel te bereiken. Juist door die verbinding, kan je als leider stevig in je schoenen blijven staan. Ook als de omgeving niet gediend is van jouw manier van leiden. Of je tegenwind krijgt op een andere manier.
Die verbinding gaat verder dan alleen jouw eigen persoon. Het heeft ook betrekking op hoe je met je team omgaat. Voor iedereen in het team moet het duidelijk zijn waarom de organisatie bestaat en waar het naar toe gaat. En ook wat zij - vanuit hun eigen waarden en krachten - daaraan bijdragen. Daardoor ontstaat werkelijk een gezamenlijk doel.
Community: je hoeft het niet alleen te doen
De laatste C gaat in op het belang van gemeenschap. It takes a village to raise a child - maar dat geldt ook voor een organisatie leiden. Vrouwelijke leiders die authentiek willen zijn, hebben juist behoefte aan medestanders, mentoren en rolmodellen om hun authenticiteit te ontwikkelen. En steun te krijgen om vanuit hun authenticiteit de juiste keuzes te maken.
Glasbergen benadruk bovendien het belang van coaching en een thuisfront dat achter je staat. Dit zijn zaken waar je zelf veel invloed op hebt. Als je geen sparringpartners om je heen hebt in je organisatie, kan je altijd op zoek naar een coach. En je kan zelf afspraken maken met je partner of anderen in je omgeving over hoe ze jou kunnen helpen.
Wees moedig en heb compassie voor jezelf en anderen
Aan het einde van het boek vult Glasbergen haar 3C-model nog even snel aan met 2 andere belangrijke C's: Courage en Compassion. Dit gaat vooral over het innerlijke gevoelsleven van de authentieke leider. Authentiek leiderschap vraagt dat je moedig bent en je eigen pad durft te kiezen. En ook dat je naar jezelf en anderen met compassie kan kijken als het even niet zo gaat als je dacht. Alleen dan vind je weer de moed en de energie om door te gaan.
'New Female Leader' biedt achtergrondinformatie en concrete tips om je als vrouwelijke leider authentiek te ontwikkelen. Het boek is gebaseerd op breed onderzoek en daarom een interessant startpunt voor iedereen die haar leiderschap wil verdiepen. Je koopt het boek bij managementboek.nl
Over Caroline Glasbergen
Caroline Glasbergen richtte New Female Leaders op na een loopbaan in finance en corporate marketing. Ze was ook actief als ondernemer met haar bedrijf FITSHE. Op basis van al haar ervaringen wil Glasbergen een grotere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van feminiene waarden in het leiderschap. Binnen New Female Leaders schreef ze niet alleen dit boek, maar interviewt ze ook vrouwelijke leiders in haar podcast. Daarnaast is ze actief als spreker, organiseert ze leiderschapsprogramma's, communities en coacht ze vrouwelijke leiders 1-op-1. Meer informatie vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…