Of het nu om je werk gaat of in je privéleven, veel mensen ervaren stress. Stress hoeft niet altijd een probleem te zijn. Zolang je er mee om kan gaan en je goed kan herstellen, is er niks aan de hand. Maar dat lukt veel mensen niet. Zij krijgen stress gerelateerde klachten. Hoe die ontstaan en wat je daar tegen kan doen, vertelt Esther van Wageningen in haar boek 'Dweilen met de kraan dicht'.
Herkenbare verhalen over stress
Van Wageningen begint haar boek met een aantal persoonlijke verhalen van mensen die klachten kregen door stress. Dit zijn allemaal mensen die bij haar in de praktijk behandeld zijn. Esther is stressfysioloog en heeft haar eigen methodiek, de Stress Fysiologische Aanpak, ontwikkeld om mensen met stressklachten te helpen. De persoonlijke verhalen verschillen van elkaar, waardoor de kans groot is dat je je in één van de verhalen herkent. Wel zie je overeenkomsten in de achtergrond van de stressklachten in alle verhalen.
Die zijn terug te leiden naar eerdere ervaringen, waardoor mensen heftig - met stress - reageren op gebeurtenissen die zij in het heden meemaken. Wat meteen opvalt, is dat de eerdere ervaringen niet altijd heel heftig zijn. Niet in de categorie 'trauma' voor de meeste mensen. In de persoonlijke verhalen komt naar voren dat ook dit soort ervaringen impact hebben op je stressbeleving.
Wat is stress eigenlijk?
In het tweede deel van het boek gaat Van Wageningen dieper in op wat stress eigenlijk is. Hierbij gebruikt zij verschillende historische en actuele wetenschappelijke inzichten. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het welbevinden van mensen uit meer bestaat dan alleen fysieke gezondheid. Welbevinden heeft ook te maken met je mentale gezondheid en of je je prettig voelt in je sociale omgeving. Juist door dit soort factoren mee te wegen, ontstaat meer duidelijkheid over waar stress vandaan kan komen.
Naast de inzichten over welbevinden, neemt Van Wageningen je mee in hoe de hersenen werken. Uit welke onderdelen hersenen bestaan en hoe ze zintuiglijke waarnemingen verwerken. Daarin wordt duidelijk dat het verwerken van die waarnemingen een grote invloed heeft op de stressbeleving. Door heftige reacties op de waarnemingen raak je uit balans. Om vervolgens weer in balans te komen, gebruik je veel energie. Mensen die stressklachten hebben, zijn om die reden vaak vermoeid.
Stress Fysiologische Aanpak
Al in de eerste twee delen geeft Van Wageningen af en toe een hint over hoe haar aanpak er uit ziet. Bijvoorbeeld door het aanbieden van ademhalingsoefeningen. Of de lezer mee te nemen in een aantal vragen om de eigen stressbeleving na te gaan. In het derde deel gaat ze dieper in op haar methodiek. Die bestaat uit twee onderdelen: de Stress Fysiologische Aanpak sessies en stresseducatie. Deze aanpak verschilt van de traditionele/gangbare aanpak, doordat er meer aandacht is voor de fysiologische aspecten van stress.
In Stress Fysiologische Aanpak richt de stressfysioloog zich op herbeleving van actuele gebeurtenissen. Dit gebeurt vanuit het minst bewuste deel van je brein. De intentie is dat de herbeleving weer gekoppeld wordt aan een gezonde reactie. Daardoor neemt de stress meteen af: de ontlading. Naast deze sessie wordt de behandeling ondersteund door stresseducatie. Dit richt zich op het bewuste deel van je brein. Met deze sessies leer je nieuw gedrag aan. Het succes van de behandeling hangt af van verschillende factoren af, zoals je eigen vermogen tot zelfreflectie en je motivatie. Van Wageningen voegt in dit deel een ervaringsverhaal toe van iemand die niet al zijn klachten kwijt was door de behandeling. Een sterke toevoeging, ook om de verwachtingen helder en duidelijk te hebben. Het vierde deel van het boek gaat in op onderzoek naar het succes van de aanpak.
Het boek 'Dweilen met de kraan dicht' koop je bij managementboek.nl
Over Esther van Wageningen
Esther van Wageningen is stress fysioloog. Naast het aanpakken van stress gerelateerde klachten richt zij zich op loopbaanbegeleiding binnen haar bedrijf Rheset. Ze biedt naast persoonlijke begeleiding ook educatie aan in de vorm van workshops en e-learning. Meer informatie over Esther van Wageningen en haar bedrijf vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…
Dit boek werd voor een recensie gratis aan ons toegestuurd. Het gratis ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar heeft nooit invloed op de inhoud van de recensie of de publicatie op deze blog of social media.