Als vrouw moet je op eigen benen staan, ook als je een relatie hebt. Je eigen boontjes doppen, financieel onafhankelijk zijn. Die les wordt ons met de jaren steeds vaker voorgehouden. En steeds meer vrouwen zorgen daar ook voor. Dat heeft niet alleen invloed op je positie als vrouw. Ook relaties veranderen. Een onderwerp waar niet altijd even veel aandacht voor is. Jennifer Petriglieri onderzocht wat het betekent om 2 carrières in 1 gezin of relatie te hebben en welke uitdagingen dit geeft in haar boek 'Jouw carrière, mijn carrière'.
2 loopbanen, 1 gezin, 3 transities
Een belangrijke conclusie van Petriglieri is dat in een relatie met 2 carrières meerdere transities voorkomen. Het goed afstemmen van de praktische taken in het gezin met ieders werkbelasting is dus niet in één keer geregeld. Dit vraagt op verschillende momenten in je leven en de ontwikkeling van je relatie aandacht. Heel specifiek definieert Pertriglieri 3 transities. Een transitie van 2 separate levens naar 1 gezamenlijk leven, een transitie naar individuatie en de transitie naar een nieuwe ontdekkingsreis.
Elk van de transities kent zijn eigen uitdagingen en vraagt intensieve afstemming tussen de partners. Het zijn ook de punten waarop relaties vaak op de klippen lopen. Omdat partners elkaar onvoldoende vinden of steunen. Of omdat ze erachter komen dat ze andere doelen en dromen hebben in hun leven. De patronen die Pertriglieri beschrijft zijn daarom verhelderend en helpend voor elk koppel dat hun leven en carrières samen in balans wil houden.
De eerste transitie: met elkaar verstrengelen
De eerste transitie vindt volgens Petriglieri plaats als 2 individuen gedwongen worden hun aparte levens en loopbanen op elkaar af te stemmen. Dit kan bijvoorbeeld door de komst van een kind, maar kan ook door een andere - vaak externe - trigger ontstaan. Bijvoorbeeld als 1 van de partners gevraagd wordt te verhuizen voor het werk. Of als 1 van de partners of iemand in de naaste omgeving ziek wordt. Ineens wordt het duidelijk dat buiten de relatie naast elkaar leven niet langer haalbaar is. Partners moeten elkaar opnieuw vinden en kijken tot welke compromissen ze bereid zijn om een gezamenlijk leven vorm te geven.
Petriglieri benadrukt dat veel stellen in dit gesprek vooral kijken naar de praktische en financiële kant van hun keuzes. De meest verdienende partners blijft bijvoorbeeld fulltime werken, terwijl de minder verdienende partner meer thuis is met de kinderen. Dit lijkt economisch de verstandigste keuze, maar hoeft natuurlijk geen invulling te geven aan de emotionele behoeften van de partners. Ze adviseert daarom om verder te kijken dan de praktische afwegingen en dieper met elkaar door te spreken wat ieder wil in het leven.
De tweede transitie: de weg naar individuatie
Individuatie is een proces waarbij een individu meer loskomt van de personen om haar heen. Het is een pad van zelfverwezenlijking, dat vaak begint als de ergste tropenjaren in een gezin voorbij zijn. Er ontstaat meer ruimte om na te denken over wat je echt wil met je leven en los te breken van patronen die je bijvoorbeeld vanuit je eigen kerngezin hebt meegekregen. Partners hebben de behoefte om andere wegen te onderzoeken. Dat betekent dat de afspraken die zij vanuit de eerste transitie hebben gemaakt, waarschijnlijk losgelaten worden. Bijvoorbeeld omdat het onderzoek en de nieuwe weg leidt tot minder inkomsten van één van de partners.
Bij de tweede transitie is er al een duidelijk patroon en rolverdeling in de relatie. Dit staat door de zoektocht van één of beide partners onder druk. Het belangrijkste om deze transitie door te komen als stel is volgens Petriglieri dat partners elkaar blijven steunen. Ze moeten voor elkaar een basis vormen, een rustpunt waar de ander op kan steunen. Valkuil hierbij is dat de ene partner de rol van steunpunt aanneemt en de ander op onderzoek gaat. Maar dat de rollen vervolgens niet omgedraaid worden, waardoor één van de partners het pad van zelfverwezenlijking niet kan onderzoeken. Dit ongenoegen kan een sluimerende frustratie worden in een relatie.
De derde transitie: wordt weer ontdekkingsreizigers
De laatste transitie die Petriglieri beschrijft is de transitie die de partners doormaken als hun zorgende rol vervalt. De kinderen zijn het huis uit, zorgbehoevende ouders zijn er niet meer. Ineens is er ontzettend veel ruimte en tijd om elkaar weer opnieuw te ontdekken. Zijn beide partners daar toe bereid en kunnen ze daar ook de energie voor opbrengen? Het is ook een fase dat de carrières mogelijk over hun hoogtepunt heen zijn. Ambities zijn veranderd van het hoogst haalbare naar bijvoorbeeld iets willen betekenen voor de samenleving.
Partners vinden elkaar in deze transitie terug als zij allebei bereid zijn om met nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden te kijken. Petriglieri constateerde dat partners die een gezamenlijke passie hebben of vinden deze transitie het beste doorstaan. Valkuil is het blijven hangen in de nauwe gedachten van verlies en rouw om wat er geweest is. Partners die de nieuwe fase als een kans zien om iets moois en uitdagends op te bouwen, vinden elkaar vaak weer op die weg.
Handboek voor relaties met ambitie
De inzichten van Petriglieri werken zowel verhelderend als ontnuchterend. Zoals iedereen in een relatie wel weet, zijn alledaagse discussies vaak het gevolg van grotere vraagstukken die niet aan de oppervlakte komen. Door de indeling in de transities en de context die Petriglieri schept, helpt ze die grote vraagstukken te duiden en biedt ze een handvat om tot oplossingen te komen.
Een echte aanrader voor iedereen die in een relatie zit en een carrière heeft, of dat graag zou willen. Je koopt het boek 'Jouw carrière, mijn carrière' van Jennifer Petriglieri bij managementboek.nl
Over Jennifer Petriglieri
Jennifer Petriglieri werkt als professor aan INSEAD, één van de meest prestigieuze business schools ter wereld. Haar onderzoek richt zich op gedrag binnen organisaties, diversiteit en inclusie. In het bijzonder doet zij onderzoek naar hoe professionals hun professionele en private identiteit kunnen combineren in diverse contexten. Meer informatie over Jennifer Petriglieri en haar werk vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…