Recensie: Het geluid van de stilte - Inez Weski

Eén van de bekendste Nederlandse vrouwelijke strafpleiters in Inez Weski. Ze verdedigde verdachten in spraakmakende zaken, zoals Desi Bouterse en Riduan Taghi. Op basis van die laatste zaak wordt Weski in april 2023 gearresteerd. Ze wordt er van verdacht dat ze berichten doorspeelt van en naar Taghi. Over haar arrestatie, opsluiting en de nasleep van de verdenking schreef ze het boek 'Het geluid van de stilte'.

Van arrestatie tot vrijlating

Weski beschrijft in haar boek de hele geschiedenis vanaf haar arrestatie tot aan de vrijlating en een klein stuk van de nasleep. Het boek begint bij de arrestatie, die compleet onverwacht komt voor Weski. Zij wordt gearresteerd in haar huis, waarna ze wordt afgevoerd naar een onbekende locatie. Al tijdens haar arrestatie is duidelijk dat ook haar huis doorzocht wordt. Pas na haar vrijlating ziet ze hoeveel schade daarbij is aangericht. Ondertussen wordt Weski naar een gevangenis onder de grond gebracht, waar ze in totale afzondering vast wordt gehouden.

De beschrijving is angstaanjagend. Niet alleen zit Weski alleen opgesloten, de verzorging door en de communicatie met de bewakers verloopt onvoorspelbaar. Daardoor loopt Weski reëel gevaar, omdat zij door ziekte afhankelijk is van medicijnen en bepaalde soorten voedsel. Als de omgeving al niet traumatiserend en beangstigend is, dan maakt die omstandigheid het zeker. Als Weski later wordt overgeplaatst naar een regulier huis van bewaring - nog steeds in afzondering - verbeteren de omstandigheden iets, maar blijven onbeschrijfelijk penibel. Alles bij elkaar zit ze meer dan een maand vast, tot begin juni 2023 haar hechtenis door de rechter wordt opgeheven.

Mensenrechten en machthebbers

Behalve een relaas over haar traumatische ervaring in opsluiting bevat het boek ook een beschouwing op de rol van de politiek, de rechterlijke macht en de uitvoerder (het OM en de politie) in de maatschappij. Weski is van Joodse komaf en analyseert de manier waarop de huidige machten in de samenleving werken op basis van wat zij uit die traditie leerde. Niet alleen dat trouwens, ze is enorm belezen en cultureel en filosofisch onderlegd.

Inez Weski beschrijft zichzelf als van nature achterdochtig tegenover de overheid. Dit heeft ze vanuit haar voorvaderen met de paplepel ingegoten gekregen. Ze beschrijft op basis van eigen ervaring, tegenwoordige en historische rechtzaken hoe de overheid als machthebber en geweldsmonopolist mensenrechten overtreedt. En vanuit de wens om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij verdachten bij voorbaat al veroordeelt in plaats van hun onschuld als uitgangspunt te nemen. Het betoog van Weski is nog angstaanjagender dan haar relaas over haar eigen arrestatie en opsluiting. Het geeft een bijzondere inkijk in de wereld van een strafrechtadvocaat en de interactie met het Openbaar ministerie en de rechters.

Je koopt 'Het geluid van de stilte' van Inez Weski bij managementboek.nl

Over Inez Weski

Inez Weski is één van de bekendste Nederlandse strafrechtadvocaten. Ze is naast haar werk als advocaat ook bekend van haar publieke optredens, waarin ze haar ervaringen met het OM en de politie deelt. Ze is daarnaast een veelgevraagd spreker. Na haar arrestatie en vrijlating stopt ze met haar werk als advocaat, iets wat ze lang na haar pensioengerechtigde leeftijd had doorgezet. Meer informatie over Inez Weski vind je op haar wikipedia-pagina.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *