Recensie: Feel the fear and do it anyway - Susan Jeffers

We onderschatten de invloed van angst op ons leven. Terwijl angst eigenlijk heel makkelijk buiten spel te zetten is. Althans volgens Susan Jeffers, auteur van het boek 'Feel the fear and do it anyway'. Dit boek uit 1987 is inmiddels een klassieker onder de zelfhulpboeken. De belangrijkste boodschap staat eigenlijk al in de titel: erken dat je bang bent, maar ga het toch doen.

Feel The Fear

Waar we allemaal bang voor zijn

Jeffers neemt je in de eerste hoofdstukken mee in een hele praktische denkrichting, die zij ook doceert in een cursus. Weet van jezelf wat je bang maakt en ga dat aan in je leven. Ze geeft voorbeelden van mensen die zich in hun leven extreem laten leiden door angst. Ze durven hun huis niet meer uit, of ze durven een bepaalde stap in hun relatie of loopbaan niet te zetten. Door deze angst niet als belemmering te zien, maar juist als uitdaging, kan je ervan verlost worden. Eigenlijk is het een eenvoudige omschakeling: als je angst voelt, betekent dat je juist in actie komt in plaats van je terugtrekt.

Natuurlijk moet dat binnen het redelijke blijven, daar wijst Jeffers ook op. Als je angst gaat over jezelf fysiek in gevaar brengen of de wet overtreden, geldt haar advies niet. Maar de meeste mensen worstelen niet met angst voor gevaarlijke sporten of illegale zaken in hun leven. Ze worstelen juist met alledaagse uitdagingen die ze niet aan durven gaan. En die hun leven wel een stuk beter zouden maken.

Waar zelfhulp overgaat in toxic positivity

De bovenstaande boodschap van Jeffers is ontzettend krachtig. En in een samenleving waarin we steeds meer gewend zijn aan comfort ook nodig: we moeten onszelf blijven uitdagen om nieuwe en spannende dingen aan te gaan. In de loop van het boekt verliest de boodschap van Jeffers echter aan kracht, omdat ze meer en meer opgeslokt wordt door wat je 'toxic positivity' noemt.

Hoewel Jeffers er verschillende keren op wijst dat er in je leven ook ruimte mag zijn voor rouw en verdriet, focust ze zich vooral op dat je steeds een keuze hebt hoe je gebeurtenissen je leven laat beïnvloeden. En dat je dus bij elke gebeurtenis, hoe vervelend ook, kan kiezen om er het positieve uit te halen. Dat dat niet voor iedereen haalbaar is, of dat sommige mensen door onredelijk veel ongeluk getroffen worden, lijkt aan haar voorbij te gaan.

De angst zal nooit verdwijnen

Tegelijk blijft de kern van haar boodschap prachtig. Het vergt wat doorzettingsvermogen om door de hoofdstukken heen te lezen waarin ze de lezers vooral wijst op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk, de affirmaties en hoe je je 'hogere zelf' positief kan inzetten. Voor de één zal dat wel waarde hebben, voor de ander is het te zweverig.

De belangrijkste les uit het boek 'Feel the fear and do it anyway'? Angst zal er altijd zijn. Als je de ene angst overwonnen hebt, komt er een volgende uitdaging op je pad. Daarmee om leren gaan en steeds nieuwe uitdagingen aangaan, geeft je een rijker leven. En die les blijft - ondanks de wat mindere hoofdstukken hier en daar - als een paal boven water staan. Je koopt het boek hier.

Over Susan Jeffers

Susan Jeffers was een Amerikaanse psychologe die leefde van 1937 tot 2012. Ze startte haar loopbaan terwijl haar kinderen klein waren. Ze werkte op 'The floating hospital' dat in New York gezondheidszorg boodt aan mensen die dat niet konden betalen. Vervolgens publiceerde ze vele boeken, vooral gericht op mentale gezondheid en zelfhulp. Haar werk wordt voortgezet in de Susan Jeffers Foundation. Meer informatie vind je op hun website

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *