Recensie: Digitale dilemma's - Sanne Kanis

Er zijn verschillende manieren om een zakelijk boek te schrijven. Veel auteurs schrijven een boek als een advies, met een model waaraan zij hun advies ophangen. Sommigen schrijven het als een novelle of als een handboek. Een verzameling columns die eerder gepubliceerd zijn, dat zie je minder. Toch is de bundel 'Digitale dilemma's' van Sanne Kanis een interessant boek, waarin een onmisbaar inkijkje en perpectief in de techwereld wordt verschaft. De columns verschenen eerder in de katern Future van Het Financieele Dagblad.

Digitale dilemma's

Hoe tech meer grip krijgt op ons leven

De columns van Kanis zijn voor deze uitgave gerangschikt op onderwerp, terwijl de rangschikking wel chronologisch blijft. In het eerste deel van haar boek verzamelde ze haar perspectieven op hoe tech meer grip krijgt op ons leven. Of misschien beter op hoe we in de Nederlandse samenleving de grip op ons eigen leven verliezen, doordat we ons steeds afhankelijker maken van techniek. In het bijzonder apps.

Apps om die ene vergeten boodschap te bestellen, diensten die onze boodschappen bezorgen en dus voorschrijven wat we dagelijks eten, die ons dateleven bepalen. In de opsomming van Kanis herkent niet iedereen zich, maar iedereen laat zich in een deel van haar leven wel leiden door één of enkele apps die ze op de hak neemt. Want wees eerlijk, kaartlezen, dat doen we massaal niet meer. We kunnen lachen om mensen die zich door een astrologie-app laten leiden in hun humeur of toekomst, maar ergens zijn we allemaal onze toekomst steeds meer in handen gaan geven van commerciële diensten die we niet meer begrijpen.

Hoe Covid onze relatie met tech veranderde

Een groot gedeelte van de columns van Kanis is geschreven tijdens de Covid-pandemie. Dat is vooral terug te zien in de manier waarop zij schrijft over de verhouding tussen het overheidsingrijpen en de digitale techniek die ze daarbij inzet. De corona-app, het tegengaan van desinformatie (of het verspreiden ervan) of haar analyse van de leiderschapsstijl van Hugo de Jonge: we zouden bijna vergeten hoe groot de rol van digitale technologie in deze periode was.

De analyse van Kanis is dat de manier waarop de overheid haar digitale dienstverlening vorm geeft, bij een gemiddeld techbedrijf niet zou kunnen bestaan. Van het gebrek aan doorzettingsmacht, onvoldoende inzicht in de werkelijke behoeften van gebruikers en achterblijvende besluitvoming en investering: een gemiddeld techbedrijf was al lang kopje onder gegaan als het zo gerund werd. Gelukkig maar, hoor ik mezelf af en toe denken op de achtergrond. Gaat het allemaal goed? Verre van, maar stel je voor dat het met de snelheid en omvang van één van Big Tech bedrijven uit de hand was gelopen. Dan waren de gevolgen nog veel groter geweest.

We geven Big Tech te veel macht

Want Big Tech, dat is wel het meest centrale onderwerp van de columns van Kanis. Ons gebrekkige besef van de werking van hun producten. Hoe we van klant tot product worden, zonder dat zelf te beseffen. Hoe we ons hele leven, onze denkbeelden en onze toekomstdromen laten beïnvloeden of zelfs bepalen door deze bedrijven. En hoe we als consument en burger onmachtig zijn om ons er tegen te verzetten.

Het is duidelijk dat Kanis weinig op heeft met Big Tech en ons op allerlei vlakken wil waarschuwen voor hun invloed. Ze kent de nadelen van veel van de toegepaste technieken. Terwijl die op het moment van schrijven nog maar in de kinderschoenen stonden, als je het huidige debat over o.a. Generatieve AI beluistert. Kanis voelt zich wellicht als een kanarie in de kolenmijn, haar woorden zijn scherp en niet mis te vatten. Naast de maatschappelijke gevolgen moeten we als consumenten ook zelf het roer weer beetpakken. Bijvoorbeeld door van onze techverslaving af te komen.....

'Digitale dilemma's' geeft een indringend beeld van hoe tech de macht grijpt in onze samenleving en ons leven. Je koopt het hier.

Over Sanne Kanis

Sanne Kanis werkte voor verschillende Big Tech bedrijven in de Verenigde Staten. Daar maakte zij van dichtbij mee hoe deze bedrijven hun beleid vormgeven. Op basis van haar ervaringen schreef ze naast Digitale dilemma's ook de roman 'De Bubbel' en de etiquette gids voor ons digitale tijdperk 'Niet appen tijdens het eten'. Daarnaast adviseert ze techstart-ups en vraagt ze aandacht voor morele impact van digitale technologie in de wereld.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *