Recensie: De verkennersmindset - Julia Galef

Met een open blik naar de wereld kijken, je denkt al snel dat je dat doet. Omdat je eigen vooroordelen zo bekend zijn, zie je ze niet meer. Toch is het accepteren van een alternatief perspectief of het veranderen van perspectief voor de meesten van ons ingewikkeld. In een wereld die in toenemende mate polariseert, is het een eigenschap waar we wel eens wat meer op mogen oefenen. Gelukkig schreef Julia Galef precies over dit onderwerp een geweldig boek: 'De Verkennersmindset'.

Verkennersmindset Julia Galef

Je hersenen nemen een loopje met je

Galef start haar boek met een ontnuchterend inzicht. Want als jij denkt dat je beslissingen altijd neemt op basis van je ratio en de feiten die je verzamelt, dan heeft ze slecht nieuws voor je. Ieder mens heeft de natuurlijk neiging om vooral de al ingenomen standpunten koste wat het kost te verdedigen. Blijkbaar vinden onze hersenen het moeilijker om toe te geven dat we iets verkeerd zien, dan om op allerlei creatieve manieren te verzinnen waarom we wel gelijk hebben.

De argumentatie van Galef staat vol historische voorbeelden. De eerste die ze ten tonele brengt is een bekende: de Dreyfus-affaire. In dit gerechterlijk schandaal uit de 19e en begin 20e eeuw wordt een Franse-Joodse officier beschuldigd van spionage voor Duitsland. Ondanks het flinterdunne bewijs, is er niemand die dat aan de kaak stelt. Het kostte jaren en enkele moedige officieren om deze dwaling aan het licht te brengen. Terwijl je met de kennis van nu duidelijk ziet dat het bewijs nergens op gebaseerd is.

De soldaat en de verkenner

Herkenbaar? Ook in het huidige publieke debat nemen velen van ons een vast standpunt in. En maken we de 'andere kant' belachelijk: hoe kunnen zij voorbij gaan aan al het bewijs of het boerenverstand. De polarisatie lijkt - mede door de invloed van social media - steeds meer toe te nemen. Galef laat zien dat het vastzitten in je eigen standpunt de mindset is van een soldaat: je verdedigt wat je hebt, dat is je taak. En dat is dus ook de natuurlijke neiging van je hersenen.

Daartegenover staat de verkennersmindset. De verkenner is er niet om te verdedigen, maar om uit te zoeken hoe de wereld er uit ziet. Wat er nog meer te ontdekken is, dat ons zou kunnen helpen met betere beslissingen. Voor een verkenner is de waarheid belangrijk, niet haar eigen gelijk. Dat maakt de verkenner niewsgierig; je wil weten hoe dingen echt in elkaar zitten. En je bent niet bang voor gezichtsverlies als jouw aannames niet waar blijken te zijn. Het is namelijk je taak om dichter bij de waarheid te komen, niet om je gelijk te verdedigen.

Word een verkenner in je eigen wereld

Aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk, in de politiek, het publieke debat en in het bedrijfsleven, laat Galef zien hoe je de verkennersmindset toepast in de praktijk. Waar haar beschrijving van de mindsets misschien wat abstract lijken, maakt ze dat volledig goed door je stap voor stap mee te nemen in de manier waarop anderen deze mindset gebruiken. En je vervolgens ook uit te leggen welke stappen je zelf kan nemen om deze mindset toe te passen.

2 praktische adviezen sprongen er voor mij uit:

  • Upgrade: elke keer als je een nieuw inzicht krijgt, betekent dat niet dat je het daarvoor fout deed of dat je fout dacht. Je hebt gewoon een nieuwe versie gekregen van de informatie die je al had: een upgrade. Door te denken over het bijstellen van je perspectief als een upgrade, voelt het niet als gezichtsverlies. Het is alleen maar een beter inzicht en zegt niet dat het vorige daarmee fout of waardeloos was.
  • Nuanceer je zekerheid: hoe vaak zeg je dat je iets 100% zeker weet? En hoe vaak is dat ook echt zo? Galef adviseert ons om bij je standpunten aan te geven hoe zeker je er van bent. Daarmee krijg je een veel opener discussie. Want het scheelt nogal voor het gesprek als je zegt dat je ergens 80% zeker van bent, of 40%. Dan wordt het een uitdaging in het gesprek om te kijken wat bijdraagt aan meer zekerheid of juist bewijst dat je onzekerheid terecht was.

Nog een belangrijk inzicht van Galef: zodra je overtuiging teveel je identiteit wordt, wordt het steeds lastiger om er afstand van te doen. Of om er zelfs maar een heel klein beetje van af te wijken of een nuancering toe te laten. Ze pleit er dan ook voor om niet te veel aan je overtuigingen te hechten: houd er altijd rekening mee dat je er tenminste een klein beetje naast kan zitten. Dat geeft voor jezelf ook veel meer lucht.

Je koopt het boek 'De verkennersmindset' van Julia Galef hier.

Over Julia Galef

Julia Galef is auteur, spreker en mede-oprichter van het Amerikaanse Center for applied rationality. Daarnaast is ze host van de podcast 'Rationally speaking'. Al haar werk is gericht op het aanleren van een meer rationele afweging bij het nemen van beslissingen. Dat helpt niet alleen om betere beslissingen te maken, maar helpt mensen ook om hun doelen te bereiken. Meer informatie over Julia Galef vind je op haar website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *