Wereldkampioen en Olympisch kampioen Anna van der Breggen neemt je mee in haar leven. Van hoe ze als klein meisje startte als wielrenner tot de slopende trainingen die nodig waren voor het bereiken van haar succes. In haar boek 'Anna: mijn leven achter het erepodium' bespreekt ze openhartig wat haar bezig houdt en wat voor haar belangrijk is.
Wielrenster uit een fietsgezin
Zoals veel kinderen kiest Van der Breggen misschien niet helemaal bewust voor het fietsen. Haar vader, oom en broers zijn lid van de wielervereniging in het dorp. En door met hen mee te gaan, wordt ze ook besmet met het wielrenvirus. Omdat ze onderdeel wil zijn van de weekendactiviteiten. Dat leidt wel meteen tot succes. In haar allereerste wedstrijdje, op dikke banden dan nog, gaat ze er met de eerste prijs vandoor. Ze fietst harder dan alle meisjes en jongens op dat moment.
Het is de start van een periode waarin ze veel fietst en ook regelmatig wedstrijden wint. Van der Breggen wordt aangemoedigd door haar broers, haar vader rijdt met hen alle wedstrijden af. Tegelijkertijd ontvangt ze training en coaching van haar oom. De beschrijving die ze van haar jeugd geeft, en waar ook haar familieleden zelf bij aan het woord komen, is warm en ondersteunend.
Motivatie vinden voor een wielerleven
Dat een loopbaan als prof-wielrenster niet vanzelfsprekend is voor Van der Breggen, is een verrassende wending in haar verhaal. Na de middelbare school moet ze én een vervolgopleiding kiezen en afscheid nemen van de junioren. Ze raakt de motivatie voor het fietsen kwijt. In dit deel van het boek beschrijft ze haar zoektocht naar hoe haar volwassen leven er uit moet of kan zien. Ze rondt de opleiding verpleegkunde af en besluit dat die loopbaan niet bij haar past. Tijdens een lange stage in Ghana raakt ze de fiets amper aan. Het voelt alsof ze op zoek is naar zichzelf en waar ze door gemotiveerd blijft.
Uiteindelijk vindt Van der Breggen gelukkig haar plezier en haar motivatie voor het wielrennen weer terug. Bijzonder is dat ze zelfs steeds benadrukt dat ze voor trainen niet altijd gemotiveerd kan blijven. In de winter, wanneer er geen wedstrijden zijn, laat ze het trainen dan ook wel eens liggen. Wat haar duur komt te staan als ze bij de start van het seizoen met haar collega-rensters moet gaan trainen!
Het leven achter de medailles
Het laatste deel van het boek gaat in op hoe het leven van een prof-wielrenster er echt uitziet, Van zware trainingen, hoogtestages in het buitenland en de noodzaak om te blijven presteren tot hele persoonlijke zaken. Zoals de invloed van zo'n leven op relaties en hoe wielrensters omgaan met ongesteld zijn. Ze heeft veel aandacht voor de verschillen tussen het mannen- en vrouwenwielrennen. En hoe de vrouwensport daar van kan leren en groeien. Door de nuchtere manier waarop Van der Breggen haar leven beschrijft, vergeet je soms bijna dat het niet om een 'normale' baan gaat, maar een topsportleven.
Ondanks alle media-aandacht en haar enorme successen straalt Van der Breggen in alles die nuchterheid uit. En ze staat tegenover het fietsen als werk: aan het eind van de dag zijn er belangrijkere dingen in het leven. Zoals je familie en je geluk bijvoorbeeld. Het succes is haar duidelijk niet naar haar hoofd gestegen. Dit maakt het boek niet alleen sympathiek, het is ook een tegengif voor jou als je iets te veel van je identiteit ophangt aan je succes in je werk.
'Anna: mijn leven achter het erepodium' is een inspirerend verhaal over jezelf motiveren, hard werken voor succes en vooral een beetje nuchterheid. Je koopt het boek bij managementboek.nl
Over Anna van der Breggen
Anna van der Breggen reed 10 jaar als professioneel wielrenster. Ze was o.a. wereldkampioen weg en tijdrit. In 2016 won ze in Rio de Janeiro won ze goud op de wegwedstrijd. Ze won ook diverse klassementswedstrijden en klassieke koersen. Sinds 2021 is ze ploegleidster bij SD Worx Cycling team, de ploeg waar ze zelf ook jaren bij fietste. Ze wil daar graag de kennis en ervaring die ze heeft opgedaan in haar loopbaan doorgeven aan een nieuwe generatie wielrensters. Meer informatie over Anna van der Breggen vind je op haar website.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…