Recensie: Als alle breinen werken - Saskia Schepers

Iedereen is anders. Niet alleen zien mensen er anders uit, hebben ze een andere culturele achtergrond of komen ze uit een andere gezinssituatie. Onze breinen werken ook allemaal anders. Tegenwoordig noemen we dat neurodiversiteit. Een term die vooral bekend werd in relatie tot de werkvloer. Saskia Schepers neemt je in haar boek 'Als alle breinen werken' mee in wat neurodiversiteit betekent op het werk, hoe je er mee om kunt gaan én wat de voordelen er van zijn.

De kracht van neurodiversiteit

Met haar achtergrond in human resources en haar persoonlijke ervaring als neurodivers persoon neemt Schepers je mee in een verkenning van wat neurodiversiteit eigenlijk betekent. Dat doet ze enerzijds aan de hand van allerlei labels, die we kennen uit de medische wereld. Maar die tegenwoordig te pas en te onpas onvrijwillig op personen en gedrag worden geplakt. Zoals autist of ADHD. Schepers helpt je in dit deel van het boek wegwijs in de vele termen en het belang om dat niet te veel te medicaliseren.

Neurodiversiteit kent vele vormen en ook zonder diagnose kan iemand behoefte hebben aan meer afwisseling, meer structuur of minder prikkels. Het gaat er om dat op de werkvloer erkend wordt dat niet iedereen op dezelfde manier functioneert. Dat daar de ruimte voor is én dat de voordelen van zo'n anders werkend brein erkend en herkend worden. Juist door anders te denken, kunnen neurodiversen van enorme meerwaarde zijn in hun organisatie.

Vraag een vis niet in een boom te klimmen

Afgeleid van een bekende uitspraak van Einstein gaat Schepers in het tweede deel van het boek in op hoe je met neurodiversiteit kan omgaan op de werkvloer. Het belangrijkste? Oog voor elkaar en elkaars behoeften hebben. Dus als iemand het niet trekt om mee te gaan op een teamuitje, of graag elke dag op dezelfde plek zit met hetzelfde ritme, moet daar ruimte voor zijn. Hoe meer mensen zich prettig voelen in hun werkomgeving, hoe meer ieders talenten tot hun recht komen. En dus hoe meer voordeel een organisatie daar aan heeft.

Hier wordt het boek op sommige punten wat langdradig voor lezers die bij een moderne, inclusieve organisatie werken. Want in de basis lijken dit allemaal hele logische gedachtes en werkwijzes. In de moderne organisatie ga je samen op zoek naar hoe het werk het beste gedaan kan worden. Binnen de targets en deadlines natuurlijk, maar ook zoveel mogelijk aangepast op ieders voorkeuren en talenten. De vele voorbeelden die Schepers hiervoor geeft, zijn in sommige organisaties misschien nodig. Maar wie al gewend is zo te werken, raakt hier af en toe misschien de interesse kwijt.

Handreikingen voor gangbare en niet-gangbare breinen

In het laatste deel gaat Schepers in op de kenmerken van de diverse neurodivergente breinen. Heel sterk is het steeds benadrukken dat dit niet gaat om de medische labels. Hoewel de labels voor sommigen een opluchting of uitkomst bieden, hoeft niet alles gelabeld te worden om ergens rekening mee te houden. Als iemand snel overprikkeld raakt van de kantoortuin, moet je dan eerst een label bij de arts halen om een dag extra thuis te werken? Of kies je daar samen voor in het kader van iemands werkgeluk of gezondheid.

Naast de beschrijving bevat het boek ook wat instrumenten om vast te stellen waar jij behoefte aan hebt in het werk. Schepers heeft het boek in eerste instantie geschreven voor leidinggevenden, maar door dit soort instrumenten en de handreikingen voor neurodiversen op de werkvloer, is het juist ook interessant als je zelf een minder gangbaar brein hebt. Uiteindelijk draait het erom dat jij jezelf en je behoeftes kent. En dat je bij een organisatie werkt die daar rekening mee kan en wil houden. Dat leidt voor iedereen tot meer werkgeluk en betere resultaten. Niet voor niks stond het boek op de shortlist van Managementboek van het jaar 2024.

Het boek 'Als alle breinen werken' is te koop bij managementboek.nl

Over Saskia Schepers

Saskia Schepers is consultant, auteur, spreker en expert op het gebied van neurodiversiteit, learning and development, welzijn en stressmanagement. Ze werkte bij verschillende organisaties op het gebied van human resources. Nu biedt ze naast haar consultancywerk trainingen aan op het  gebied van neurodiversiteit. Meer informatie over Saskia Schepers vind je op haar website.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je iets bestelt via een link op deze website, ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Zie het maar als een bedankje van jou aan ons voor alle uren boeken lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *